Αρχική Infokids Υγεία Τι είναι οι κρίσεις κρατήματος της αναπνοής

Τι είναι οι κρίσεις κρατήματος της αναπνοής

Lifetime_Seriously-Funny-Kids_17_Don039t-Hold-Your-Breath_73811_LF_watchapp

Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει στα παιδιά σας και να έχετε ανησυχήσει, ανάλογα με το μέγεθος της κρίσης πάντα. Εμείς ρωτήσαμε την παιδίατρο Αναστασία Καλφογιάννη να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι οι κρίσεις κρατήματος της αναπνοής. "Πρόκειται για επεισόδια κατά τα οποία τα παιδιά σταματούν να αναπνέουν και λιποθυμούν για μικρό χρονικό διάσημα."

Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ποια είναι η αιτία που κρύβεται από πίσω;

"Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των κρίσεων είναι το γεγονός ότι έπονται ενός θυμού, φόβου ή πόνου", μας λέει η παιδίατρος. "Είναι συνηθέστερες στα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και από το δεύτερο μήνα μέχρι το όγδοο έτος. Ένα παιδί μπορεί να έχει πολλές κρίσεις σε μία ημέρα ή μία - δύο κρίσεις ετησίως. Συχνά υπάρχει αντίστοιχο οικογενειακό ιστορικό".

Πώς όμως ένα γονιός θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια κρίση κρατήματος αναπνοής; Πώς θα εκδηλωθεί;

"Υπάρχουν δύο είδη κρίσεων. Η κυανωτική μορφή είναι και η συνηθέστερη. Συνήθως το παιδί αρχικά θυμώνει ή αναστατώνεται, στριγκλίζει κι έπειτα κρατάει την αναπνοή του μέχρις ότου μελανιάσει και λιποθυμήσει. Σε μερικά παιδιά μπορεί να παρατηρηθούν και σπασμοί. Το επεισόδιο διαρκεί αρκετά δευτερόλεπτα. Έπειτα, το παιδί ανακτά το φυσιολογικό του χρώμα και τις αισθήσεις του. Οι κρίσεις στις οποίες το παιδί είναι ωχρό δεν είναι τόσο συχνές και συνήθως εκδηλώνονται ύστερα από έναν τραυματισμό ή ένα γεγονός που έχει τρομάξει πολύ το παιδί. Το παιδί χλωμιάζει και χάνει τις αισθήσεις του. Αυτές οι κρίσεις οφείλονται σε υπέρμετρη νευρολογική αντίδραση, η οποία συνεπάγεται αιφνίδια επιβράδυνση του καρδιακού παλμού. Όταν η καρδιά ανακτήσει τον κανονικό της ρυθμό, το παιδί συνέρχεται."

Τι θα κάνετε όμως για να αντιμετωπίσετε αυτές τις κρίσεις;

"Αυτές οι κρίσεις κρατήματος της αναπνοής, είναι γεγονός ότι τρομοκρατούν τους γονείς. Παρ' όλα αυτά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ιατρική αντιμετώπιση. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων είναι σημαντικό να φροντίσετε ώστε να μην τραυματστεί το παιδί. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να πάτε το παιδί στον παιδίατρο για εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα, ειδικά αν το παιδί έχει τις κρίσεις ωχρότητας.

Οι περισσότεροι γονείς των παιδιών που βιώνουν τέτοιες κρίσεις, προσπαθούν να αποφύγουν τις καταστ΄σεις που προκαλούν θυμό ή κακώσεις. Η πρόληψη οπωσδήποτε αποτελεί την καλύτερη στρατηγική. Ωστόσο, ο τρόπος που καθοδηγείτε το παιδί σας δεν πρέπει να προσδιορίζεται από αυτές τις κρίσεις."

Υπάρχουν συνέπειες στη μετέπειτα εξέλιξη ανάπτυξης του παιδιού;

"Όχι, αυτές οι κρίσεις δεν προκαλούν μακροπόθεσμα νευρολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα και υποχωρούν σε όλα τα παιδιά μετά το 8 έτος."


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.