Κρυολόγημα, γρίπη, ίωση: Τι πρέπει να φάει;

Αυτή την περίοδο οι ιώσεις είναι σε έξαρση και ολοένα και περισσότερα παιδιά αρρωσταίνουν και υποφέρουν από ιώσεις του αναπνευστικού, του πεπτικού ή με συμπτώματα και των δύο. Γνωρίζετε όμως τι τροφές πρέπει να προσλαμβάνει το παιδί όταν υποφέρει από μια τέτοια ίωση και ταλαιπωρείται από πυρετό και καταβολή;

Συμβουλές για μια σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια μιας ίωσης ή γρίπης για τα παιδιά μας δίνει ο παιδίατρος κ Αθανάσιος Οικονόμου. Εκείνο βέβαια που θα πρέπει να έχουμε ως γνώμονα είναι ότι η σωστή διατροφή δεν θα θεραπεύσει αυτή καθαυτή την ίωση αλλά θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα μας βοηθήσει να την ξεπεράσουμε πιο γρήγορα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην πιέζουμε το παιδί να φάει φοβόμενοι ότι θα στερηθεί την τροφή. Το αφήνουμε λοιπόν να επιλέξει τι και πόσο θέλει να φάει απ’ αυτά που έχουμε εμείς επιλέξει.

Βασική προτεραιότητα είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με την πρόσληψη αρκετών υγρών ειδικά εάν το παιδί παρουσιάζει πυρετό, διαρροϊκές κενώσεις και έμετο.

Φροντίζουμε να πίνει αρκετό νερό και του δίνουμε χαμομήλι και φυσικούς χυμούς που περιέχουν βιταμίνη C. Όταν το παιδί έχει κολλήσει κάποια ίωση του αναπνευστικού του δίνουμε να φάει σούπες λαχανικών, κοτόσουπα και άλλες κρεατόσουπες με αρκετό λεμόνι και ελάχιστο αλάτι. Ειδικά σε πολύ μικρές ηλικίες χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλατιού. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C και σε ψευδάργυρο και βοηθούν εξίσου στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των ιώσεων.

Προσέχουμε επίσης να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό με λίπη αποφεύγοντας τηγανητά και τροφές με πολλή ζάχαρη. Εάν για παράδειγμα το παιδί μας ζητήσει κάτι γλυκό ενώ είναι άρρωστο είναι καλύτερα να του δώσουμε ένα φρούτο, λίγο σπιτικό κέικ ή κομπόστα και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε τα τυποποιημένα προϊόντα με συντηρητικά.

Εάν το παιδί εκτός από συμπτώματα του αναπνευστικού όπως πονόλαιμος, βήχας, ρινική συμφόρηση κλπ ταλαιπωρείται και από διάρροια και παίρνει κάποιο αντιβιοτικό καλό θα είναι να πάρει κάποιο προβιοτικό ή πρεβιοτικό. Μια καλή επιλογή είναι το κλασικό γιαούρτι (ανάλογα με την ηλικία βέβαια υπάρχουν και αρκετές επιλογές).

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς, όπως επισημαίνει ο κ. Οικονόμου, είναι το στάδιο της ανάρρωσης. Σε αυτό λοιπόν το στάδιο οι γονείς δεν πρέπει να ξεγελιώνται και μόλις βλέπουν ότι το παιδί αισθάνεται λίγο καλύτερα να αρχίσουν να του δίνουν τροφές που τρώει συνήθως. Χρειάζεται μια σταδιακή επαναφορά της διατροφής του παιδιού.

Όσον αφορά στη συχνότητα των γευμάτων που πρέπει να έχει ένα παιδί ενώ έχει γρίπη ή κάποια ίωση δεν υπάρχουν στεγανά. Το παιδί θα πρέπει να τρώει όσο θέλει και όποτε θέλει. Εάν ωστόσο παρατηρήσουμε ότι παρότι αφυδατωμένο δεν δέχεται ο οργανισμός του υγρά και τροφή τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο.

Ιδιαίτερη προσοχή σε ιώσεις χρειάζονται οι έφηβοι και ειδικά τα κορίτσια που αρκετές φορές ακολουθούν κάποια δίαιτα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να δαικόπτουν την όποια δίαιτα γιατί διαφορετικά μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και να παρατείνουν τα συμπτώματα της ίωσης.

Τέλος θα πρέπει να έχουμε ως βασική αρχή ότι η σωστή διατροφή είναι αυτή που βοηθάει στην πρόληψη της ασθένειας ενισχύνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.