Αρχική InfoDad Dad to be! Έτοιμοι να γίνετε πατέρες;

Dad to be! Έτοιμοι να γίνετε πατέρες;

του δρ. Στέφανου Χανδακά, MD MBA PhD

Ορισμένες εγκυμοσύνες σχεδιάζονται για μήνες ή χρόνια, αλλά ορισμένες έρχονται απρογραμμάτιστες. Όπως και να έχει, θα νιώσετε αρκετά αναμιγμένος. Ένα μωρό σημαίνει πολλές ευθύνες, για τις οποίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να νιώθετε απροετοίμαστος.
Τα συναισθήματά σας για την εγκυμοσύνη
Η σύντροφός σας μπορεί να έχει παρόμοια συναισθήματα. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε και οι δυο έτσι. Η πρώτη σας εγκυμοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Θα αλλάξει τον τρόπο ζωής σας, και τέτοιου είδους αλλαγές μπορεί να σας τρομάζουν όσο και αν ανυπομονείτε για το μωρό. Τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να είναι επίμονα – η στέρηση κάποιου μισθού για κάποιο διάστημα, παραπάνω έξοδα για το μωρό, το αν θα επιστρέψει η σύντροφός σας στην δουλειά, το κόστος για την φροντίδα του μωρού. Μπορεί να ανησυχείτε ότι το σπίτι σας δεν είναι το σωστό μέρος διαμονής ή ότι νιώθετε αναγκασμένος να μείνετε σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει.
Ορισμένοι άνδρες νιώθουν παραμερισμένοι. Η προσοχή της συντρόφου σας θα είναι στραμμένη σε αυτό που μεγαλώνει μέσα της, και ίσως θα θέλει να δώσει περισσότερη προσοχή στις δικές της ανάγκες από ότι συνήθως. Ίσως δεν είχατε συνειδητοποιήσει το πόσο εξαρτιόσασταν από τη σύντροφό σας για να νιώσετε ότι κάποιος σας νοιάζεται, και τώρα που η προσοχή της είναι στραμμένη αλλού, να νιώθετε μοναξιά. Η μοναξιά σας θα μεγαλώσει εάν η σύντροφός σας δεν θέλει να κάνετε έρωτα, παρόλο που ορισμένες γυναίκες μοιάζουν να απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο από ποτέ. Εξαρτάται από άτομο σε άτομο.

Δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για να αποφύγετε το σεξ, αλλά να έχετε υπόψη ότι:
• Το στήθος της θα πονάει πολύ κατά τις πρώτες εβδομάδες
• Εάν υπάρχει αιμορραγία και πόνος, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή (και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
• Βεβαιωθείτε ότι η σύντροφός σας είναι άνετα – ίσως να δοκιμάσετε διαφορετικές στάσεις όσο προχωράει η εγκυμοσύνη.

Εάν δεν ενδιαφέρεται για σεξ, προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους για να νιώθετε κοντά, συζητήστε το, όμως, μαζί της. Εάν νιώσει ότι προσπαθείτε να την πείσετε να κάνει κάτι που δεν θέλει, μπορεί να αποσυρθεί τελείως, αφήνοντας και τους δυο σας να νιώθετε μοναξιά. Ορισμένοι άνδρες το βρίσκουν δύσκολο να κάνουν έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Νιώθουν περίεργα να το κάνουν με «την παρουσία κάποιου τρίτου» ή βρίσκουν την αλλαγή στο σώμα της συντρόφου τους ενοχλητική. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει ν
Τί είναι καλό για εσάς;
Οι υπάλληλοι δικαιούνται άδεια πατρότητας, αρκεί να ενημερώσουν έγκαιρα τους εργοδότες τους. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε πιο ελαστικό ωράριο.
Συζητήστε το
Εμπιστευτείτε τους φίλους σας που είναι ήδη πατεράδες και θα ξέρουν τι περνάτε. Μπορεί να θέλετε να προστατέψετε τη σύντροφό σας από τις ανησυχίες σας αλλά αυτή σίγουρα τις νιώθει. Όσο περισσότερο το κρατάτε μέσα σας, τόσο περισσότερο θα νιώθει ότι απομακρύνεστε από αυτήν – όταν αυτή θα σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Εάν της παρέχετε τη στήριξη που χρειάζεται, τότε δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε απέξω τα συναισθήματά σας.
Σωματικές ευαισθησίες
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορούν και οι άνδρες να εμφανίσουν συμπτώματα εγκυμοσύνης. Τα πιο συνηθισμένα που έχουν αναφερθεί είναι αϋπνία, δυσπεψία και ναυτία. Μάλλον προκαλούνται από το στρες, αλλά αυτό δεν τα κάνει λιγότερο ενοχλητικά.

Δρ. Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

Ο Στέφανος Χάνδακας είναι μαιευτήρας, ενδοσκοπικός χειρουργός, γυναικολόγος

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524, Αθήνα
210 6436 258
210 6437 043
697 4442 000
contact@drchandakas.gr

http://www.drchandakas.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.