Κύμη: Απόδραση στο Μπαλκόνι του Αιγαίου

Η Κύμη είναι μια όμορφη κωμόπολη στο κέντρο της Εύβοιας, που συνδυάζει μοναδικά τις φυσικές ομορφιές του βουνού και της θάλασσας γεγονός που επιβεβαιώνει το προσωνύμιό της ως Μπαλκόνι του Αιγαίου. Ο επισκέπτης που θα επιλέξει να περιδιαβεί στην όμορφη αυτή πόλη θα συναντήσει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, όμορφες παραλίες καθώς και υπέροχα γραφικά ταβερνάκια και καφέ.

Στην αρχαιότητα ήταν μια ισχυρή ναυτική πόλη που ίδρυσε δύο αποικίες. Tην Aιολική Kύμη στη Mικρά Aσία, απέναντι από τη Λέσβο, και την Kύμη της Kαμπανίας στη Nότια Iταλία που ήταν και η πρώτη ελληνική αποικία στη Δύση. H πόλη γνώρισε μεγάλη άνθηση τον 19ο αιώνα και για αυτό το λόγο στο κέντρο της πόλης θα δείτε το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ αλλοτινών εποχών που μαρτυρά με τον πιο προφανή τρόπο το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του τόπου. Αναπαλαιωμένα σπίτια, ανάγλυφα διακοσμητικά, εντυπωσιακά φουρούσια (κάτω μέρη των μπαλκονιών) καθώς και κτητορικές επιγραφές που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία για τον περιηγητή που θελει να γνωρίσει τον τόπο που επισκέπετεται μέσα από αντικείμενα και κτίρια.
Το Δημαρχείο της πόλης και το Λαογραφικό Μουσείο με τα περίτεχνα δείγματα υφαντικής τέχνης και το κηροπλαστείο, το χώρος της μπουγάδας και το παραδοσιακό κατώγι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν την τεχνογνωσία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μιας άλλης μακρινής εποχής. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου που επιβλητικά. Στο νότιανατολικό άκρο δεσπόζει η περίφημη Παναγία Λιαουτσάνισσα, της οποίας το τέμπλο και ο άμβωνας αποτελούν προσωπικό έργο του Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του μοναδικού Γιαννούλη Χαλεπά.


Οι παραλίες της Κύμης είναι ιδιαιτέρως καθαρές με διαυγή νερά για όσους τολμούν να βουτούν ακόμη στη θάλασσα οπότε και τους προτείνουμε την πλαζ Σουτσίνι, τη Πλατάνα ενώ εκπληκτικές είναι και οι παραλίες του Στομίου, του Άη Γιώργη και της Μουρτερής. Εάν είστε ψαράδες, ευκαιρία να ψαρέψετε συντροφιά με τα παιδιά για να διαπιστώσετε εκ του σύνεγγυς αν πράγματι οι θάλασσες εκεί είναι «καλαμαρομάνες». Κι αν πάλι ταλαιπωρείστε από ενοχλήσεις στα νεφρά τότε κάντε μια στάση στην ιαματική πηγή του Χωνευτικού.

Πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής, προμηθευετίτε και τα απαραίτητα καλούδια που θα σας θυμίζουν την εκδρομή σας. Τα ξακουστά σύκα, τα «κουκουλάρικα κάντρα» δείγματα της τοπικής υφαντικής και φυσικά τα αμυγδαλωτά, είναι τα ενθύμια για τα οποία φημίζεται η Κύμη

Πώς θα πάτε:

Η Κύμη απέχει περίπου 180χλμ. από την Αθήνα, 85 χλμ. από τη Χαλκίδα (περνώντας έξω από το Βασιλικό, την Ερέτρια την Αμάρυνθο και το Αλιβέρι) και 140 χλμ μέσω του Ferry Boat Ωρωπού-Ερέτριας.