Διατροφικά πλουσιότατο το φαγητό που μας προτείνει η σεφ Ιωάννα Τσολομίτη, θα μας αφήσει όμως και γευστικά ικανοποιημένους, αφού και τα υλικά που χρησιμοποιούνται καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος.
Υλικά (για 6-8 άτομα)
11/2 κιλό μοσχάρι σπάλα
2 κονσέρβες τομάτα (300 γραμμ.)
1 ξύλο κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
2 πιπεριές κόκκινες, χοντροκομμένες
3 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
1/2 λίτρο νερό
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
500 γραμμ. φύλλα λαζάνια
5 τεμ. μοτσαρέλα μπαλάκι
200 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
3 κουτ. σούπας βούτυρο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το κρέας. Κόβουμε το μοσχάρι σε χοντρούς κύβους. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κρέας και σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας κα τις κονσέρβες τομάτα, νερό και βράζουμε για 11/2 ώρα. Περίπου στη μία ώρα ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις δύο πιπεριές κομμένες, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να λιώσει το κρέας. Βάζουμε το κρέας να κρυώσει και με ένα πιρούνι το σπάμε.
Βουτυρώνουμε ένα πιρέξ και στρώνουμε τα φύλλα λαζάνια κατευθείαν από το κουτί. Βάζουμε μια σειρά κρέας και κομμάτια από τη μοτσαρέλα κομμένη ροδέλες και σαλάτα από κρέας. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το ζυμαρικό. Στο τελευταίο φύλλο ρίχνουμε τριμμένη ψίχα ξερού ψωμιού και τριμμένη παρμεζάνα. Βρέχουμε με λίγο βούτυρο αντί νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1/2 ώρα.
Μπορείτε να μη βράσετε τα λαζάνια. Όμως το κρέας θα το αφήσετε με λίγα υγρά, οπότε θα μαλακώσουν τα φύλλα στο ψήσιμο.
Εάν όμως θέλετε να βράσετε τα λαζάνια, τα βράζετε ανά 3-4 φύλλα, τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε βρεγμένη πετσέτα απλωτά. Έτσι, μπορείτε να τα στρώσετε, όμως προσοχή δεν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί θα ανοίξουν και θα σπάσουν, δηλαδή 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να βράσουμε όλα τα φύλλα.