Λαμβάνετε φυλλικό οξύ για πιο έξυπνα παιδιά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σήμερα πλέον η λήψη του θεωρείται απαραίτητη. Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Ηopkins υποστηρίζουν ότι οι έγκυες που λαμβάνουν φυλλικό οξύ και σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γεννούν πιο έξυπνα παιδιά, τα οποία έχουν καλύτερο έλεγχο των κινήσεών τους σε σχέση με εκείνα που η μητέρα τους δεν ελάμβανε τις δύο ουσίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η έλλειψη σιδήρου και μάλιστα από την αρχή της ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, στη βιοχημεία αλλά και στον μεταβολισμό του, επηρεάζοντας τόσο την πνευματική του ανάπτυξη όσο και την κινητικότητά του.
«Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια στον πλανήτη, αφού υπολογίζεται ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν λαμβάνουν σίδηρο μέσω της διατροφής τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 676 παιδιά ηλικίας 7-9 ετών, τις μητέρες των οποίων παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους έδιναν φυλλικό οξύ και σίδηρο. Μελετώντας τις επιδόσεις τους στο σχολείο, τον έλεγχο των κινήσεών τους αλλά και γενικότερα τις ικανότητές τους, διαπίστωσαν ότι ήταν πιο έξυπνα και είχαν καλύτερη κινητικότητα από εκείνα που οι μητέρες τους δεν λάμβαναν φυλλικό οξύ και σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.