Αρχική InfoSchool Λύκειο Λιγότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Αθήνα προβλέπει το σχέδιο "Αθηνά"

Λιγότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Αθήνα προβλέπει το σχέδιο "Αθηνά"

Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας φέρνει σαρωτικές αλλαγές με «ομοσπονδιοποίηση» Ιδρυμάτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υποδομών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας φιλοδοξεί η ομοσπονδιοποίηση να γίνει στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που έχει στην εποπτεία του σημαντικό αριθμό Ανωτάτων Σχολών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει για τα Ιδρύματα της Αθήνας:

  • Μείωση σε 3 από 7 των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην Αθήνα.
  • Εξακολούθηση της αυτόνομης λειτουργίας του ΕΜΠ και του Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Δημιουργία ενός υπερπανεπιστημίου, το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο και το Χαροκόπειο.
  • Και τα πέντε παραπάνω αυτά Ιδρύματα θα διατηρήσουν τον τίτλο τους.
  • Ακόμη, πιθανόν είναι να δημιουργηθεί κι ένα τεχνολογικό Ίδρυμα στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
  • Όσον αφορά στις υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρια και άλλα) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.

Τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος κόβεται «στα δύο»: τα μισά τμήματά του (της Λαμίας) εντάσσονται στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε όλες τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό μεταφέρεται στα «μητρικά» Ιδρύματα.

Οι φοιτητές τους θα πάρουν το πτυχίο τους από το νέο Ιδρυμα στο οποίο θα ενταχθεί το τμήμα τους, ενώ αν χρειαστεί θα «μετακομίσουν» για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Συνολικά 97 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συγχωνεύονται ή απορροφώνται (δηλαδή δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους), καθώς είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Από 63 οι πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια μειώνονται στις 51.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.