Αρχική InfoBaby Τοκετός Λιγότερες οι πρόωρες γεννήσεις χάρη στην απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους

Λιγότερες οι πρόωρες γεννήσεις χάρη στην απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη βελγική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη απέδειξε ότι τα οφέλη για την υγεία από τέτοιες απαγορεύσεις εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών αφορούν ακόμα και τα αγέννητα μωρά, στα οποία πλέον δίνεται περισσότερος χρόνος να αναπτυχθούν σωστά στη μήτρα.

Ήταν ήδη γνωστό ότι το κάπνισμα -ακόμα και το παθητικό- κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να αναστείλει την ανάπτυξη του εμβρύου (γέννηση μωρών με μικρότερο βάρος), καθώς και να μειώσει τη διάρκεια της κύησης (πρόωρη γέννα), κάτι που επιβεβαιώνεται εκ νέου με τη νέα έρευνα.

Η μελέτη έλαβε ως δεδομένα στοιχεία για τις πρόωρες γεννήσεις (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) κατά την περίοδο 2002-2011, τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, στα εστιατόρια και μπαρ, καθώς επίσης σε πολλούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας στο Βέλγιο.

Η στατιστική ανάλυση κατέγραψε συστηματική μείωση των πρόωρων γεννήσεων, όσο διευρύνονταν οι απαγορεύσεις του καπνίσματος στο Βέλγιο με το πέρασμα του χρόνου, καθώς σταδιακά υιοθετούνταν όλο και πιο αυστηρά μέτρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 607.000 μωρά και διαπίστωσαν μείωση 3,1% στον αριθμό των πρόωρων γεννήσεων μετά το 2007 και άλλη μια μείωση 2,6% μετά τον Ιανουάριο του 2010 (και ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν προηγηθεί τα αλλεπάλληλα αντικαπνιστικά μέτρα).

Οι υγειονομικές Αρχές ελπίζουν ότι όσο επεκτείνονται τα αντικαπνιστικά μέτρα σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, τα οφέλη για την υγεία, μικρών και μεγάλων, θα γίνονται ολοένα πιο αντιληπτά. Ενδεικτικά, δύο βρετανικές μελέτες ήδη έδειξαν ότι μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων για το κάπνισμα στην Αγγλία, εμφάνισαν μείωση τόσο οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία με κρίση άσθματος, όσο και ο αριθμός των περιστατικών εμφραγμάτων μεταξύ των ενηλίκων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.