Λιγότεροι εισακτέοι, λιγότερα χαμόγελα

Ως οι πανελλαδικές του Μνημονίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι φετινές εξετάσεις.

Σε έναν ακόμα αιφνιδιασμό προχώρησε, δύο μέρες πριν την έναρξή τους, η «τρόικα» του Υπ. Παιδείας. 10.250 θέσεις εισακτέων λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. 25 τμήματα φέτος δεν θα δεχτούν εισακτέους. Κανονικό «κούρεμα».
Ήδη έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές. Παιδιά τρίτεκνων, πολύτεκνων ή οικογενειών με προβλήματα υγείας θα αρκεστούν σε ένα προκαθορισμένο, μικρό ποσοστό επί των εισακτέων κάθε σχολής. Ή θα αναγκαστούν να δηλώσουν μόνο σχολές που υπάρχουν στην πόλη ή την περιοχή τους.
92.259 υποψήφιοι (15.663 προηγούμενων ετών) συμμετέχουν στις φετινές εξετάσεις. Όταν κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό θα προβληματιστούν αρκετά. Τα χαμόγελα είναι ήδη λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά. Γιατί η οικονομική κρίση κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις επιλογές τους.
Στα σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργανώσαμε, σε ενημερώσεις που κάνουμε σε γονείς και παιδιά, παίρνουμε το ίδιο μήνυμα: φέτος η πλειοψηφία θα επιλέξει σχολή στην πόλη που ζει. «Αν δεν περάσει σε σχολή της Αθήνας δεν θα σπουδάσει» είναι μια σκληρή φράση που ακούμε από όλο και περισσότερους γονείς. Ερωτηματικό παραμένει το αν οι αριστούχοι της επαρχίας θα επιλέξουν σχολή της Αθήνας ή της περιοχής τους.
Το αποτελέσμα προκαθορισμένο. Ακόμα λιγότερα παιδιά θα σπουδάσουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Πέρυσι, μόλις 1 στους 4 εισάχθηκε στη σχολή της πρώτης προτίμησής του. Αντιστροφα, ο 1 στους 3 εισάχθηκε σε σχολή που δεν ήταν καν στις έξι πρώτες προτιμήσεις του…
Σε όλα αυτά να προστεθούν και οι πληροφορίες για αύξηση της δυσκολίας των θεμάτων φέτος. Μιας και 3.000 μαθητές απέκτησαν το δικαίωμα να πάρουν απολυτήριο χωρίς να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις αλλά μόνο ενδοσχολικές, οι επιτροπές θεμάτων δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να «χαρίζουν» κάποια εύκολα θεματάκια ώστε να βοηθήσουν τους πιο «αδύνατους» μαθητές.
Πολλά κακά νέα μαζί, ειδικά όταν απευθύνονται σε παιδιά, δε νομίζετε;
Ποιος θα ξαναφέρει το χαμόγελο στα παιδιά;

Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής
π ρ ό τ α σ η φροντιστήρια,
Βεϊκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627
e-mail: protasif@otenet.gr