“Λοκατζίδικη” εκπαίδευση 4χρονου μέσα στα χιόνια

Ένα μικρό βέντεο που καταγράφει την σκληροτράχηλη εκπαίδευση ενός μικρού Κινέζου από τον πατέρα του σε χιονισμένο δρόμο της Νέας Υόρκης κάνει από χτες το γύρο του κόσμου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας πλήθος δυσμενών αντιδράσεων. Το 4χρονο αγοράκι εμφανίζεται να τρέχει σχεδόν γυμνό μέσα στο χιόνο, φορώντας μόνο το εσώρουχό του και τα παπούτσια του, ενώ ακούγονται οι ομιλίες και των δύο γονιών να το παροτρύνουν να συνεχίσει, μέχρι και να ξαπλώσει επάνω στο χιόνι, ενώ αυτό έχει αρχίσει ήδη να κλαίει και να παρακαλά τον πατέρα του να τον πάρει αγκαλιά. Στο τέλος, το παιδί αναγκάζεται να ξαπλώσει στο χιόνι υπό την επιμονή της μητέρας του.

Το βιντεάκι αναρτήθηκε από τον πατέρα του μικρού, επιχειρηματία, ο οποίος επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη μαζί με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές και προέρχεται από την Νανζίνγκ, πόλη της ανατολικής Κίνας. Το βίντεο έχουν ήδη επισκεφθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Υπάλληλος του πατέρα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το μόνο που προσπαθούσε να κάνει ήταν να εκπαιδεύσει το γιο του να είναι δυνατός. Ομως το βίντεο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για τον σκληρό τρόπο με τον οποίο συχνά μεγαλώνουν τα παιδιά τους οι Κινέζοι, έναν τρόπο που έγινε γνωστός από το αμφιλεγόμενο βιβλίο της Αμι Τσούα «Η μητέρα-τίγρης». Στον πατέρα, το επώνυμο του οποίου είναι Χε, δόθηκε το παρατσούκλι «Πατέρας-αετός», άλλη μια αναφορά στο βιβλίο της Τσούα.

Οι συζητήσεις συζητήσεις πήραν φωτιά, όπως και στο Weibo, το κινέζικο twitter. «Δεν συμφωνώ με αυτό», έγραψε κάποιος. «Θα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά χαρούμενη ανατροφή και όχι να τα πιέζουμε έτσι απάνθρωπα». Η εκπρόσωπος του πατέρα δήλωσε «Το παιδί συμφώνησε και μάλιστα έτρεξε λίγο πριν το βίντεο, για να ζεσταθεί», δήλωσε. «Εχει υποβληθεί σε διάφορους τρόπους εκγύμνασης από τότε που ήταν μικρό», πρόσθεσε. «Σε ηλικία ενός έτους άρχισε να κολυμπά σε νερό που είχε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου». Διευκρίνισε μάλιστα ότι το παιδί είχε γεννηθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όμως χάρη στις σκληρές μεθόδους του πατέρα του τώρα είναι πολύ καλύτερα.