Αρχική InfoMommy Υγεία Λύση τα αντισυλληπτικά για τους πόνους της περιόδου;

Λύση τα αντισυλληπτικά για τους πόνους της περιόδου;

Ευεγερτικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση των πόνων κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης έχουν τα αντισυλληπτικά χάπια σε ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με 30ετη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Η έρευνα της Ακαδημίας Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έδειξε ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες υποφέρουν από δυσμηνόρροια, σε κάποιο στάδιο της αναπαραγωγικής τους ζωής και πως οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια αναφέρουν ελαφρώς λιγότερο έντονους πόνους περιόδου.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση εκατοντάδες κοπέλες 19 ετών, σε τρεις χρονικές φάσεις: το 1981, το 1991 και το 2001. Πέντε χρόνια μετά το αρχικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που είχαν συμπληρώσει οι τρεις ομάδες γυναικών, οι ερευνητές επικοινώνησαν και πάλι μαζί τους για να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές στην υγεία τους.

Όπως εξηγεί η Δρ Ιντζελα Λιντ «διαπιστώσαμε ότι υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας, ανάλογα με το αν οι γυναίκες είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια ή όχι.» Αν και ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η ακριβής διαφορά ως προς το επίπεδο του πόνου, κατά μέσο όρο αντιπροσώπευε μια αλλαγή από τον «σοβαρό» στον «μέτριο» πόνο, για μία στις τρεις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά δισκία.

Η Δρ Λιντ εξηγεί ότι η επίδραση των επώδυνων περιόδων στην καθημερινότητα της γυναίκας δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται. «Οι επώδυνες εμμηνορρυσίες είναι συχνές, ειδικά στις νεαρές γυναίκες, προκαλώντας απουσίες από τις σχολικές ή επαγγελματικές δραστηριότητές τους, παρεμβαίνοντας στην καθημερινότητά τους αρκετές ημέρες κάθε μήνα. Η αποτελεσματική διαχείριση της δυσμηνόρροιας είναι επωφελής τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και για την κοινωνία.»

Τα αντισυλληπτικά δισκία βέβαια επισήμως δεν συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Φαρμάκων, που επιβλέπει την αδειοδότηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν περιλαμβάνει την θεραπεία της δυσμηνόρροιας στις ενδείξεις χρήσης των αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε γιατρός επιθυμεί να συνταγογραφήσει για το σκοπό αυτό αντισυλληπτικά, είναι εκτός νομικού πλαισίου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.