“Μάρτης μου ο Λυσίας, θα βρω τον θησαυρό!”- ένας διαγωνισμός για τους μαθητές

Απευθύνεται σε μαθητές της Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού, του Γυμνασίου και Λυκείου. Είναι ένας διαγωνισμός με πολύ ενδιαφέρον, αναζήτηση πληροφοριών και αρκετό σασπένς.
Ο ΛΥΣΙΑΣείναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet, ο οποίος οργανώνεται για 15η συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός διεξάγεται, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τη MicrosoftHellas και τον OTE, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη και της ΕΠΥ(Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής), διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

Σκοποί του διαγωνισμού
Η ευγενής άμιλλα μεταξύ μαθητών και μαθητριών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και τις σχολικές γνώσεις.
 
Η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης με διερευνητικό και παιγνιώδη τρόπο μέσα από το τρίπτυχο: «ΑΝΑΖΗΤΩ – ΒΡΙΣΚΩ – ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ».
 
Η έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην απομνημόνευση και παράθεση πληροφοριών.
 
Η εξοικείωση των μαθητών με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας και η αξιοποίηση των εφαρμογών τους, με την απόκτηση εμπειρίας σχετικά με το διαδίκτυο.
 
Η χαρά από τη διαδικασία της συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αναζήτησης και στρατηγικής.

Επιπλέον, ο ΛΥΣΙΑΣ έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, αφού προωθεί τη σημαντική ιδέα «Παίζω και Βοηθάω»! Για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές, καταβάλλουν χρηματικό ποσό σε ίδρυμα που βοηθάει παιδιά.

Η αρχική φάση του Λυσία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι 31 Μαρτίου. Πληκτρολογήστε http://www.lysias.gr, κάντε εγγραφή και μπείτε στο παιχνίδι.
Μπορείτε να παίξετε μέχρι 3 ολοκληρωμένα παιχνίδια, ψάχνοντας – βρίσκοντας τα 56 αντικείμενα κάθε παιχνιδιού και απαντώντας στις αντίστοιχες 56 ερωτήσεις. Μπορείτε:
– να βρείτε τα αντικείμενα με οποιαδήποτε σειρά,
– να απαντήσετε οποτεδήποτε,
– να διακόψετε το παιχνίδι για να συνεχίσετε μια άλλη φορά,
– να αφήσετε για την τελευταία μέρα του διαγωνισμού την 3η σας προσπάθεια!

Πριν συμμετάσχετε στην αρχική φάση, μπορείτε να παίξετε (όσες φορές θέλετε) και στο Δοκιμαστικό Παιχνίδι για να εξοικειωθείτε με τους κανόνες.
Προσοχή: οι βάσεις για πρόκριση στην τελική φάση είναι μεταβλητές, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών σας και το σκορ που κάθε φορά συγκεντρώνετε. Γι’ αυτό μην εξαντλήσετε και τις 3 προσπάθειές σας από την αρχή! Οι τελικές βάσεις οριστικοποιούνται στις 24.00 της Πέμπτης 31 Μαρτίου (με τη λήξη της αρχικής φάσης). Στον φετινό ΛΥΣΙΑ προκρίνονται στην τελική φάση οι 300 πρώτοι και πρώτες κάθε τάξης.