Μάρτιος: «Μήνας Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου»

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ (ΔΔΥ) διοργανώνει το «Μήνα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», με αφορμή την έναρξη του Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (Μάρτιος 2011), θεσμοθετημένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η δράση αυτή απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα στα κέντρα του Ομίλου ΒιοΙατρική σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα, και Ηράκλειο Κρήτης.

Η κοινωνική αυτή δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής & Άθλησης και την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ) και θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 31 Μαρτίου 2011.

Σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με την παρουσία εκπροσώπων επιστημονικών και κρατικών φορέων, ο Καθ. Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, τόνισε την αξία της προληπτικής αυτής εξέτασης λέγοντας ότι “είναι μεγάλη διότι όλα τα ασυμπτωματικά (δηλαδή τα φαινομενικά υγιή) άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν σε αυτή την δωρεάν προληπτική εξέταση (ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα). Εν συνεχεία, στα άτομα με θετικό αποτέλεσμα, η μέθοδος περαιτέρω εξέτασης που επιλέγουμε είναι η κολονοσκόπηση. Στη σημερινή εποχή, η κολονοσκόπηση είναι μία ασφαλής, ανώδυνη και λίαν αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου».

Από την άλλη πλευρά ο Κοσμήτορας και Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος παρουσίασε την πρότασή του για την ανάγκη εφαρμογής ενός Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου στο οποίο πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριληφθούν οι περιοδικοί έλεγχοι για τον Καρκίνο του Μαστού, τον Καρκίνο του Τραχήλου της μήτρας, τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το Ανεύρυσμα της Κοιλιακής Αορτής και τον Καρδιαγγειακό Έλεγχο. Στη συνέχεια ο Καθηγητής παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, από την οποία προκύπτει ότι με τα προγράμματα αυτά, όπως αυτό που γίνεται με πρωτοβουλία του ΔΔΥ για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου, υπάρχει κέρδος σε οικονομικούς πόρους αλλά κυρίως υπάρχει κέρδος σε ποιοτικά έτη ζωής.

Μην ξεχνάτε ότι…
Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνιστά σήμερα τον τρίτο συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στον αναπτυγμένο κόσμο και προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων των τοιχωμάτων του τελευταίου μέρους του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και ως εκ τούτου, δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου.

*Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 550, να ενημερωθούν για τη δωρεάν εξέταση για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα που γίνεται με την προσκόμιση δείγματος κοπράνων σε αποστειρωμένο δοχείο. Πρόκειται για μία σύγχρονη εξέταση που δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία εκ μέρους του εξεταζόμενου.