Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Μήπως σας τρομάζει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Μάθετε περισσότερα

Μήπως σας τρομάζει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Μάθετε περισσότερα

Από τον Δρ. Κομματά Κώστα – Παιδίατρος

Όπως το λέει και η λέξη, η νόσος αυτή σημαίνει παλινδρόμηση (επιστροφή) γαστρικών υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Τα περισσότερα νεογέννητα έχουν έτσι και αλλιώς μια μικρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λόγω μιας προσωρινής φυσιολογικής "χαλάρωσης" της βαλβίδας που υπάρχει ανάμεσα στον σωλήνα (οισοφάγο) και στο στομάχι. Αυτή η χαλαρότητα με την πάροδο εβδομάδων ή λίγων μηνών αποκαθίσταται αυτόματα.

Έτσι λοιπόν, τα περισσότερα νεογέννητα έχουνε μικρές και ανώδυνες αναγωγές. Είναι σημαντικό οι γονείς να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στις αναγωγές και στους εμετούς. ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Οι εμετοί ξεχωρίζουν από τις αναγωγές από την ποσότητα. Σε μια αναγωγή το βρέφος θα βγάλει ποσότητα μιας - δύο γουλίτσας, ενώ με τον εμετό "αδειάζει" όλο του το στομάχι από το γάλα που ήπιε. Επομένως, και αν ακόμα δεν δούμε με τα μάτια μας αυτό που βγάζει το μωρό, από το μέγεθος του λεκέ στα ρουχάκια του, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε αν είναι αναγωγή ή εμετός.

Στους εμετούς που μοιάζουν με ρουκέτα και πετιούνται μακριά, ο γιατρός σκέφτεται και την πυλωρική στένωση. Αυτή εμφανίζεται από την δεύτερη εβδομάδα ζωής, υπάρχουν πάντα εμετοί μετά τη σίτιση του παιδιού και το παιδί τελικά πρέπει να χειρουργηθεί.

Αντίθετα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (λόγω χαλάρωσης της βαλβίδας), αυτοθεραπεύεται. Σπάνια παραμένει μετά τους 6-7 μήνες. Μπορούμε όμως πολύ νωρίτερα να βοηθήσουμε τέτοια μωρά με ειδικά αντιαναγωγικά γάλατα. Τι είναι αυτά; Είναι γάλατα στα οποία υπάρχει μια επιπλέον προσθήκη μιας ουσίας, που τα μετατρέπει στο στομάχι του παιδιού σε ένα "χυλό", έτσι, έχοντας το γάλα μια ποιο παχύρρευστη σύσταση, δεν παλινδρομεί από το στομάχι.

Προσοχή. Πρέπει να σκεφτούμε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε κάθε πολύ γκρινιάρικο παιδί. Πολλοί γιατροί, σε ανησυχία και αφαγία του παιδιού, σκέφτονται πιο περίπλοκες διαγνώσεις, ενώ αγνοούν την πολύ πιθανή και εύκολα αντιμετωπίσιμη παλινδρόμηση.

Μην ξεχνάτε πως πρέπει να πάρετε πιπίλες λίγο μεγαλύτερου μεγέθους. Ο λόγος είναι προφανής. Το γάλα εφόσον είναι πιο παχύρρευστο από τα συνηθισμένα δεν μπορεί να περάσει από την νορμάλ πιπίλα και το μωρό κλαίει ζητώντας ευκολότερη ροή.

Δρ. Κομματάς Κώστας - Παιδίατρος,
Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
2310 725520, 6944374370
kostaskomm@gmail.com

www.opediatrosmou.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter