Μαρία Γαϊτάνου: Μια παιδική συγγραφέας μιλά για… Ξωτικοπάπουτσα και άλλα μαγικά αναγνώσματα

Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 1996 τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2001 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με την εκπαίδευση, και αυτόν τον καιρό ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές. Διατηρεί το ιστολόγιο paramithopoieio.blogspot.com.ενώ το πρώτο της παραμύθι, «Σκιάχτρα, σκουπόξυλα και ξωτικά», εκδόθηκε το 2006. Ταξίδεψε σε πάρα πολλά μέρη, διάβασε πολλά βιβλία και αγαπάει πολύ τα παιδιά και τη λογοτεχνία. Τελευταίο της βιβλίο «Τα ξωτικοπάπουτσα» που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Τετράγωνο (πληροφορίες για το βιβλίο δείτε ΕΔΩ).

Συχνά, η Μαρία μιλάει… τραγουδιστά:
«Γεννήθηκα, μεγάλωσα πάντα κοντά στη θάλασσα.
Είχα φοβερή γιαγιά και παραμύθια στα αυτιά!
Κι αν λαχανιάζω σε μία σκάλα, έγινα μια καλή δασκάλα!
Πατρίδα μου η Θεσσαλονίκη. Στον Πύργο μένω και στο νοίκι.
Σε μέρη έχω μείνει χίλια, μου αρέσουν τα ταξίδια.
Αγαπάω τα παιδιά, της δασκάλας τη δουλειά.
Και αγάπη μου άλλη μία… η ποίηση, η λογοτεχνία!»

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς όταν επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους και πώς μπορούν να τα μυήσουν στη μαγεία της ανάγνωσης;
Όταν ένας γονέας βρίσκεται μπροστά στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου καλό θα ήταν να επιλέξει για το παιδί του ένα βιβλίο έχοντας υπόψη του τα ενδιαφέροντα του παιδιού του, σαφώς την ηλικία του, την εικονογράφηση, την έκταση και την ποιότητα του κειμένου. Πολλοί γονείς επιλέγουν βιβλία με βάση τα δικά τους ενδιαφέροντα ή τις δικές τους παγιωμένες αντιλήψεις σχετικά με το τι πρέπει να προσφέρει ένα βιβλίο, αντιλήψεις οι οποίες συχνά περιορίζονται στη γνώση και μόνο κι όχι στην απόλαυση. Το μόνο που καταφέρνουν έτσι είναι να απομακρύνουν τα παιδιά από τα βιβλία, που όχι άδικα, τα ταυτίζουν με τα σχολικά εγχειρίδια. Συχνά οι γονείς με ρωτάν τι να κάνουν για να στρέψουν τα παιδιά τους στην ανάγνωση βιβλίων. Τα παιδιά ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία δρουν μιμητικά. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει κανενός είδους έντυπο υλικό και η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή από τη στιγμή που θα μαζευτεί η οικογένεια στο σπίτι μέχρι τη στιγμή που θα πέσουν όλοι για ύπνο, δεν πρόκειται να αναζητήσει τη διασκέδαση και την απόλαυση σε ένα βιβλίο. Θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει την έμφυτη περιέργειά του με άλλους τρόπους, αυτούς συνήθως που έχει και πιο εύκολους όπως η τηλεόραση και τα διαδίκτυο. Αν λοιπόν οι γονείς θέλουν να στρέψουν τα παιδιά τους στην ανάγνωση θα πρέπει κι οι ίδιοι να διαβάζουν με ή χωρίς τα παιδιά τους.

Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος ενός καλού παιδικού βιβλίου; Η τέρψη του μικρού αναγνώστη, ο προβληματισμός του, η δημιουργία συναισθημάτων, η γνώση, το λεξιλόγιο ή όλα τα παραπάνω;
Φυσικά και όλα τα παραπάνω αφού το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αν υπήρχε όμως σειρά προτεραιότητας θα έλεγα ότι ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η απόλαυση του αναγνώστη και όλα τα άλλα ακολουθούν.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σας μιλάτε για μικρά μαθήματα ζωής. Φτιάξε «μαγεία», μοίρασέ τη γύρω σου και αυτή θα επιστρέψει σε σένα! Ποιο είναι το «κλειδί» για να μιλήσεις στα παιδιά μέσα από ένα βιβλίο;
Ο ενθουσιασμός. Για μένα είναι από τα συναισθήματα που, αν υπάρχει, μεταβιβάζεται πολύ γρήγορα σ’ αυτόν που τον εισπράττει. Από κει και πέρα μπορείς πολύ εύκολα να γίνεις το μονοπάτι κι όχι ο οδηγός μέσα από το οποίο ο μικρός αναγνώστης θα «ταξιδέψει», έχοντας όμως πάντα την ελεύθερη επιλογή να διαλέξει αυτός τον «προορισμό».

Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία των Ξωτικοπάπουτσων;
Ένας χειμώνας σ’ ένα σπίτι με τζάκι, μία κούκλα ξωτικό, δώρο του βαφτισιμιού μου και πολλή αγάπη από το περιβάλλον μου και η ιστορία πλέχτηκε πολύ γρήγορα.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου σας παραθέτετε πολύ ωραίες ασκήσεις βασισμένες στην ιστορία του βιβλίου; Χαρίστε μια και στους μικρούς αναγνώστες του infokids.gr.
Σε σκοτεινό μέρος μένει
κι από κει μόνος του δε βγαίνει
μα η τύχη του επιφυλάσσει
με τα ξωτικά να ζει στα δάση.
Ποιος ήρωας του βιβλίου είναι;