Μεγάλος ο κίνδυνος για τις γυναίκες που έχουν πάθει έμφραγμα

Αν και οι γυναίκες παθαίνουν σπανιότερα έμφραγμα, μπορούν να παρουσιάσυον περισσότερες επιπλοκές όταν υποστούν ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα από έναν άντρα. Σύμφωνα με γαλλική επιστημονική έρευνα η θεραπεία των γυναικών καθυστερεί περισσότερο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτό όντως συμβαίνει και μάλιστα ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

Η νέα έρευνα μελέτησε περίπου 5.000 περιστατικά εμφραγμάτων, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο (ποσοστό 23,5%) αφορούσαν γυναίκες. Οι γυναίκες που έπαθαν έμφραγμα, ήταν πιο μεγάλης ηλικίας (κατά μέσο όρο 69 ετών έναντι 61 ετών οι άνδρες), εμφάνιζαν συχνότερα υπέρταση, είχαν μικρότερη δυσλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) και κάπνιζαν λιγότερο από τους άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ότι στην περίπτωση των γυναικών υπάρχει μεγαλύτερη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του εμφράγματος και στην κλήση του ασθενοφόρου (κατά μέσο όρο μεσολαβούν 60 λεπτά έναντι 44 λεπτά για τους άνδρες). Η καθυστέρηση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Λεράν, επειδή έτσι στις γυναίκες διαρκεί περισσότερο το ισχαιμικό επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου μειώνεται η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκιγιόμ Λεράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου στην πόλη Ρεν, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ