Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Μελαγχρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος στην εγκυμοσύνη

Μελαγχρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος στην εγκυμοσύνη

Από την Σοφία Οθείτου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Οι μελαγχρωματικές αλλοιώσεις της κύησης περιλαμβάνουν 1) την υπερμελάγχρωση και 2) το μέλασμα και οφείλονται σε ορμονικούς παράγοντες.

Η υπερμελάγχρωση είναι πολύ συχνή μιας και αφορά το 90% των εγκύων. Συνήθως απαντάται στις θηλές, στη λευκή γραμμή της κοιλιάς που μετατρέπεται σε μαύρη,καθώς και στις μασχάλες και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συνηθισμένο επίσης στην κύηση είναι η μελάγχρωση σπίλων και παλιών ουλών. Μετά τον τοκετό υποχωρεί κατά κανόνα πλήρως.

Το μέλασμα ή χλόασμα ή "μάσκα της εγκυμοσύνης" είναι πολύ συχνό επίσης στην εγκυμοσύνη καθώς συναντάται στο 70% των εγκύων και περίπου στο 20% των γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία από το στόμα. Μπορεί να απαντάται στο κεντρικό πρόσωπο, μέτωπο, μύτη, πιγούνι αλλά και στις παρειές έως ή και τα ζυγωματικά.

Εκτός των ορμονικών παραγόντων μεγάλη σημασία έχει και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Διακρίνεται σε επιδερμιδικό, χοριακό και μεικτό ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται η περίσσεια της μελανίνης. Η εξέταση με τη λυχνία του Wood θα δείξει το επίπεδο και θα καθορίσει τη θεραπεία και την πρόγνωση της δερματοπάθειας.

Η θεραπεία είναι συνήθως δύσκολη, διαρκεί αρκετούς μήνες και περιλαμβάνει λευκαντικές κρέμες που περιέχουν κυρίως ρετινοειδή, υδροκινόνη και οξέα φρούτων, θεραπείες με ιατρικά peelings, μικροδερμοαποξέσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα Laser. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί η τεράστια σημασία της σχολαστικής αντηλιακής προστασίας.

Σοφία Οθείτου

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Αισθητική - Επεμβατική Δερματολογία - Παιδοδερματολογία

ΛΕΩΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 77 , Μελίσσια Τηλ.: 210 8034201 - 6977 014848


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.