Τα laptop θα λειτουργούν με τα μάτια σας μόνο

Η τεχνολογία προοδεύει και ευφερίσκει τρόπους να μας γίνεται χρήσιμη (?) με τον πιο ξεκούραστο για εμάς τρόπο. Έτσι, η επόμενη τεχνολογία στα laptop, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες από την εταιρεία Tobii σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lenovo, θα αναμένει από εμάς μόνο την κίνηση των ματιών μας για να μπορούμε να κουνάμε τον κέρσορα, να γράφουμε ή να καταστρέφουμε αστεροειδείς, παίζοντας παιχνίδια. Πώς θα γίνεται κάτι τέτοιο; Η νέα τεχνολογία, λοιπόν, εντοπίζει το βλέμμα του χρήστη και μεταφέρει τις κινήσεις των ματιών στην οθόνη, σαν να υπήρχε λέιζερ στα μάτια.
Ο μηχανισμός λειτουργεί ρίχνοντας δύο αόρατες δέσμες φωτός. Στη συνέχεια δύο κρυφές κάμερες αναζητούν τις αντανακλάσεις στον αμφιβληστροειδή.
“Αντί για αντικατάσταση του παραδοσιακού ποντικιού και του πληκτρολογίου ή των νέων οθονών αφής, η τεχνολογία εντοπισμού του βλέμματος θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά, κάνοντας έναν υπολογιστή πιο γρήγορο και αποτελεσματικό”, δήλωσε η Μπάρμπαρα Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της εταιρείας Tobii, η οποία εδώ και περίπου μια δεκαετία κατασκευάζει συσκευές με εντοπισμό του βλέμματος για ερευνητές και άτομα με αναπηρίες, εκφράζοντας ίσως και μια αντίρρηση απέναντι στην τεχνολογική εξέλιξη που γίνεται αυτοσκοπός.