Αρχική InfoMommy Υγεία Μην πλένετε τα δόντια σας αμέσως μόλις πιείτε χυμό

Μην πλένετε τα δόντια σας αμέσως μόλις πιείτε χυμό

Σας αρέσει να τρώτε ένα πορτοκάλι το βράδυ πριν πάτε για ύπνο;  Ή να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού; Καλά κάνετε, αλλά προσέξτε τι κάνετε αμέσως μετά. Δηλαδή αν συνεχίζετε τη ρουτίνα σας με πλύσιμο δοντιών,  εδώ θα σας πούμε ότι τώρα δεν πράττετε σωστά. Αντίθετα, θα πρέπει να περιμένετε μία περίπου ώρα πριν προχωρήσετε στο βούρτσισμα των δοντιών σας. Φυσικά κι αν το επιθυμείτε, μπορείτε να ξεπλύνετε με νερό.

Για να βάλουμε τα πράγματα όμως σε μία τάξη, ας δούμε τι μας συμβουλεύει η χειρουργός-οδοντίατρος Έφη Κωστάρα, η οποία μας παροτρύνει έπειτα από την κατανάλωση όξινων τροφίμων (εσπεριδοειδή, χυμοί πορτοκαλιού, λεμονιού, γκρέιπ φρουτ) να μην πλένουμε αμέσως τα δόντια μας, γιατί το όξινο pH που διαμορφώνεται στη στοματική κοιλότητα δημιουργεί τον κίνδυνο με το βούρτσισμα να αναταραχθούν και απομακρυνθούν τα άλατα του κρυστάλλου της αδαμαντίνης. Πράγμα που σημαίνει πως το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως αφού πιούμε κάτι όξινο έχει πιο καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την απώλεια αδαμαντίνης απ΄ ό,τι έχουν ξεχωριστά το βούρτσισμα και η κατανάλωση όξινων ποτών.

Κι ενώ αν είστε γονείς γνωρίζετε τη σημασία που έχει το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών για την πρόληψη της τερηδόνας, μην παραβλέπετε τη διάβρωση των δοντιών που προκαλείται από τα όξινα τρόφιμα και αναψυκτικά. Το αποτέλεσμα από την κατανάλωσή τους είναι η δημιουργία ευαισθησίας στα δόντια, κάτι που  μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την παιδική ηλικία και οδηγεί στη διάλυση του εξωτερικού στρώματος της αδαμαντίνης από στοματικά οξέα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.