Μια βόλτα στο φράγμα του Μαραθώνα

Μια όχι μακρινή, αλλά σίγουρα διαφορετική εκδρομή είναι αυτή στο φράγμα του Μαραθώνα. Για να δουν τα παιδιά από κοντά όσα μαθαίνουν στο σχολείο για την υδροδότηση της πόλης, αλλά και για να καταλάβουν τι ακριβώς είναι ένα φράγμα.

Δεν μας ήρθε έτσι ξαφνικά να σας προτείνουμε αυτή τη βόλτα στο φράγμα του Μαραθώνα. Ο λόγος είναι ότι η 17η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας. Επειδή λοιπόν το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σοβαρότατο αυτή τη στιγμή και αφορά το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι μάλλον δυσοίωνες, η βόλτα μέχρι το Μαραθώνα –που άνετα μπορεί να εξελιχθεί μια πολύ ωραία εκδρομή- προσφέρεται για να δώσετε στα παιδιά σας ένα μάθημα ζωής. Να τους μιλήσετε για την ευθύνη του ανθρώπου στη μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημη, ξερή γη, για το πόσο πλήττεται από αυτή την κατάσταση η γεωργία, η κτηνοτροφία, το περιβάλλον και, εντέλει, η ποιότητα ζωής μας.
Η εικόνα της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα πριν τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές ήταν ειδυλλιακή και καταπράσινη. Το τοπίο ήταν συγκλονιστικό τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και το χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να πάτε μέχρι εκεί, καθώς η φύση έχει κάνει το θαύμα της, προσπαθώντας να αναγεννηθεί μέσα από τα αποκαϊδια της. Και σε πείσμα αρκετών, τα καταφέρνει μια χαρά.
Επίσης αξίζει να εξηγήσετε στα παιδιά ότι η Αθήνα ήδη από την αρχαιότητα είχε συνδέσει την ύπαρξή της με τη λειψυδρία. Από το 2ο αιώνα μ.Χ. και έπειτα οι κάτοικοι της πόλης και των περιχώρων υδρεύονταν από το ολοκαίνουργιο τότε Αδριάνειο υδραγωγείο και από μερικά ιδιωτικά φρεάτια. Αυτά μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οπότε το Υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε και οι Αθηναίοι υδρεύονταν από πηγάδια που άνοιγαν στις αυλές τους. Το 1925 άρχισαν τα έργα στην περιοχή του φράγματος με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Το φράγμα του Μαραθώνα θεωρείται κατασκευαστικά άρτιο έχει ιδιαίτερη γοητεία, ενώ είναι το μόνο σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι εξ ολοκλήρου επενδεδυμένο με Πεντελικό μάρμαρο. Η διάβαση κατά μήκος της κορυφής του έχει πλάτος 4,5 μέτρα και μήκος 285. Το πλάτος του είναι 48 μέτρα στη βάση του και το ύψος του είναι 54 μέτρα. Εδώ εργάστηκαν 900 άνθρωποι επί πέντε χρόνια, οι οποίοι έμεναν σε καταυλισμούς στη γύρω περιοχή κατά τη διάρκεια του έργου. Όταν το τελείωσαν μάλιστα, έφτιαξαν στο χαμηλότερο σημείο από πεντελικό μάρμαρο αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς.

Αλλά επειδή το μάθημα της ιστορίας θα είναι μονότονο, αν δεν συνοδεύεται από «οπτικοακουστικά μέσα», μην κάθεστε. Ξεκινήστε το περπάτημα δίπλα στη λίμνη και όπου σας βγάλει. Η λίμνη είναι μεγάλη για να την περπατήσετε περιμετρικά όλη, αλλά μια ιδέα από την ομορφιά που κρύβει θα την πάρετε, μικροί, μεγάλοι.

Info
• Πώς θα πάτε:
* Από την Εθνική Οδό προς Λαμία, θα στρίψετε δεξιά στη γέφυρα του Κρυονερίου και θα βγείτε στην Κηφισίας. Έπειτα στο ύψος του Αγ. Στεφάνου θα στρίψετε αριστερά και περίπου σε 6 χλμ. θα δείτε τη γέφυρα του φράγματος. * Αλλιώς, μπορείτε να ανηφορίσετε την Κηφισίας ως τον Αγ. Στέφανο, όπυ θα στρίψετε δεξιά στο δρόμο για τη λίμνη.
• Τι θα κάνετε: Υπάρχουν μαγαζιά, όπου θα καθίσετε για ξεκούραση, έναν καφέ, χυμό ή και φαγητό (με θέα μάλιστα στη λίμνη), αλλά εξίσου όμορφα θα είναι αν κάνετε πικ νικ με τα δικά σας φαγητά σε σημείο της λίμνης που θα επιλέξετε μόνοι σας.