Μια Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια, παρακαλώ!
Ο ξεκαρδιστικός διάλογος είναι από την ταινία τα Κίτρινα Γάντια.
Σταυρίδης: Έχεις μια πορτοκαλάδα, ρε;
Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Σταυρίδης: Ναι.
Γκιωνάκης: Από πορτοκάλια;
Σταυρίδης: Όχι , από μούσμουλα. Φέρε μια πορτοκαλάδα, ρε.
Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Σταυρίδης: Πορτοκαλάδα... λεμονάδα...
Γκιωνάκης: Λεμονάδα θέτε;
Σταυρίδης: Όντε λεμονάδα.
Γκιωνάκης : Από λεμόνια;
Σταυρίδης: Ω, ρε τι θα γίνω εγώ με δαύτονε; Ρε, έχεις μια γκαζόζα;
Γκιωνάκης: Γκαζόζα θέτε;
Σταυρίδης: Γκαζόζα..., σόδα....
Γκιωνάκης: Σόδα θέτε;
Σταυρίδης: Μωρέ, τι θα γίνω εγώ με σένα;
Γκιωνάκης: Ε, τι; Μια μου λέτε λεμονάδα, μια πορτοκαλάδα, μια σόδα, τι θέτε;
Σταυρίδης: Όκου εδώ. Μια κι έξω! Πορτοκαλάδα!
Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ναι, πορτοκαλάδα, Λεμονάδα σπιτική όμως, για να δροσίσουμε τα παιδάκια μας!
Σπιτική πορτοκαλάδα και λεμονάδα
Συστατικά
2 1/2 φλιτζάνια χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κιλό ζάχαρη
2 1/2-3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά 2 από τα φρούτα (λεμόνια ή πορτοκάλια), τα σκουπίζετε και ξύνετε τη φλούδα τους στον τρίφτη. Στη συνέχεια στύβετε όλα τα φρούτα και κρατάτε το χυμό τους.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη φλούδα του φρούτου και βράζετε για 15 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε το νερό και πετάτε το ξύσμα. Ξαναβάζετε το νερό στη φωτιά μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, να "δέσει" ελαφριά. Προσθέτε το χύμο του φρούτου ανακατεύετε, το αφήνετε να πάρει μια βράση και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Το βάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια, κλείνετε τι καπάκι και το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Σερβίρετε σε ποτήρια, βάζοντας 3-4 κουταλιέ από το σιρόπι και αραιώνοντάς το με νερό.
Tips: Εάν τα πορτοκάλια σας είναι πολύ γλυκά, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ή να προσθέσετε στα υλικά και χυμό από 2-3 λεμόνια, που θα δώσουν στην πορτοκαλάδα σας μια ευχάριστη υπόξινη γεύση.