Μια 16χρονη ιστιοπλόος έκανε το γύρο του κόσμου ολομόναχη

Διένυσε μόνη της πάνω σε ένα σκάφος χιλιάδες ναυτικά μίλια και μέσα σε ένα χρόνο έκανε το γύρο του κόσμου. Ο λόγος για μια 16χρονη Ολλανδή, τη Λόρα Ντέκερ που μόλις πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε ασφαλής αλλα και νικήτρια στο λιμάνι του Σαντ Μααρτέν, στην Καραϊβική.

Η Λόρα ήδη από την ηλικία των 12 είχε επιχειρήσει να κάνει το γύρο του κόσμου με ένα σκάφος και έπρεπε να πείσει πρώτα τους γονείς τους και κυρίως τις αρχές της χώρας να της επιτρέψουν αυτό το πάροτολμο -για την ηλικία της- εγχείρημα, που θα της χάριζε όμως ένα παγκόσμιο ρεκόρ, άσχετα έαν δεν καταγράφηκε στα ρεκόρ Γκίνες.

Τελικά, πριν από περίπου ένα χρόνο και έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις και δικαστικούς αγώνες η Λόρα κατέπλευσε με το 11,5 μέτρων σκάφος της, το «Guppy», ξεκινώντας ένα περιπετειώδες ταξίδι στους ωκεανούς.

Η συμφωνία προκειμένου να της επιτραπεί ο απόπλους ήταν να μη χάσει ούτε μία μέρα από τα μαθήματά της παρακολουθώντας μέσω Ιντερνετ ένα σχολικό πρόγραμμα. Έτσι, για εκείνη, αντί να πλέει με το φόβο κάποιας πειρατείας ή θαλάσσιων μυστηριωδών πλασμάτων όπως για κάθε παιδί, ο χιερότερος βραχνάς ήταν ο συνεχής έλεγχος των ολλανδικών αρχών.

Η Λόρα έπρεπε να αγκυροβολεί πολύ συχνά, προκειμένου να κοιμάται, να μελετά και να επισκευάζει το σκάφος της. Αυτά όμως που την κούρασαν περισσότερο ήταν τα δυνατά μπουρίνια, τα μονίμως νωπά σεντόνια της, μία παρ’ ολίγον σύγκρουση με δύο φορτηγά πλοία και η επίμονη παρουσία των κατσαρίδων.

Έχοντας πια ολοκληρώσει τον διάπλου της γης δηλώνει πως δεν σκοπεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε μια χώρα όπου ασφυκτιά και πως προτιμά να ζήσει στη Νέα Ζηλανδία. Εκεί άλλωστε γεννήθηκε μέσα στο ιστιοφόρο των γονιών της.