Σίγουρα έχετε ακούσει επανειλημμένα για τις σωστές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε μέσα στο σπίτι, μικροί-μεγάλοι, ως μέθοδο προληπτικής ιατρικής. Όπως μάς λέει η διατροφολόγος Ιωάννα Παπαγεωργίου, η διατροφή μας είναι καθοριστική για την καλή μας υγεία. Μάλιστα, τα παιδιά είναι καλό να συνηθίζουν από νωρίς σε πιο light διατροφικές επιλογές, χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά, που είναι βλαβερά. Ας δούμε λοιπόν, τι αντικαταστάσεις μπορούμε να κάνουμε στην κουζίνα μας, επιλέγοντας τρόφιμα που διατηρούν μεν τη γεύση τους είναι δε πιο ελαφριά και άρα μας βοηθούν να διατηρήσουμε καλή υγεία.
– Μπορεί να έχετε ενδοιασμούς για τη γεύση των light προϊόντων, αν, όμως, τα δοκιμάσετε, θα αντιληφθείτε ότι είναι εξίσου γευστικά. Βάλτε στο τραπέζι σας τις light εκδοχές της μαγιονέζας, της κρέμας γάλακτος, τυρί cottage και μαύρο ψωμί. Είμαστε σίγουροι ότι θα μείνετε ικανοποιημένοι γευστικά και χορτασμένοι.
– Αν συνηθίζετε ένα γιαούρτι την ημέρα εσείς ή τα παιδιά, εντάξτε στο πρόγραμμά σας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, που είναι γευστικό. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα ή μέλι και να το κάνετε ακόμη πιο απολαυστικό.
– Αντικαταστήστε το γάλα υψηλών λιπαρών με αυτό των 2%.
– Το βούτυρο είναι αξεπέραστο στα φαγητά και τα γλυκά. Μάθετε όμως να χρησιμοποιείτε λιγότερο και να προσθέτετε στο φαγητό και ελαιόλαδο.
– Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και βλάπτει λιγότερο από οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να γίνει όμως βλαβερό από τη χρήση του. Δοκιμάστε το ως επί το πλείστον ωμό, ενώ στο φαγητό που μαγειρεύετε στην κατσαρόλα προσθέστε το στο τέλος.
– Χρησιμοποιήστε τα ασπράδια των αβγών και αποφύγετε τον κρόκο. Ακόμα και μια ομελέτα μπορεί να είναι νοστιμότατη με έναν κρόκο και τρία ασπράδια.
– Τα μακαρόνια ολικής αλέσεως είναι πολύ νόστιμα, ενώ με μια κόκκινη σάλτσα μεγιστοποιείται η γεύση τους.
– Επιλέξτε το ψωμί ολικής αλέσεως, που είναι προτιμότερο από το λευκό.