Αρχική Infokids Υγεία Μπαμπάς στα 60; Ναι ή όχι; Οι ειδικοί μάς απαντούν

Μπαμπάς στα 60; Ναι ή όχι; Οι ειδικοί μάς απαντούν

michael douglas and wife and kids 112010-2

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Κώστας Καζάκος, ο Νίκος Καρβέλας, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γούντι Άλεν, ο Μάικλ Ντάγκλας, ο Νίκι Λάουντα και πολλοί ακόμα διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές απέκτησαν  παιδί λίγο πριν ή μετά τα 60 τους χρόνια. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί. Το νούμερο των εξηντάρηδων νέων μπαμπάδων συνεχώς αυξάνεται και οι αιτίες είναι πολλές με κυρίαρχες την οικονομική ανεξαρτησία και τον δεύτερο ή και... τρίτο γάμο.

Ναι μεν, αλλά…

Η μία έρευνα αντικρούει την άλλη και τα συμπεράσματα είναι δύσκολο να προκύψουν. Διαβάσαμε πρόσφατα ότι  για κάθε χρόνο που περνάει μετά τα 40,  οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού μειώνονται για τους άνδρες κατά 7%  καθιστώντας την ευγονική μεγάλο ζήτημα και για τους άντρες. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά τα 45 η φθίνουσα πορεία επιταχύνεται. «Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο όπως για τις γυναίκες, όμως και οι άνδρες δεν μπορούν να περιμένουν επ’ άπειρον», δήλωσε η Δρ Πόλα Φέτμπακ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής Χάντιγνκτον της Βραζιλίας, επικεφαλής της μελέτης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Δρ. Θάνο Ασκητή αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η σχέση του ζευγαριού. «Ένας άντρας στα 60 είναι απόλυτα ικανός εκτός κι αν έχει κάποιες οργανικές παθήσεις, αν έχει μια παθολογία στο ουρογεννητικό του σύστημα. Διαφορετικά είναι ικανό και δυνατό. Δεν έχει φυσικά την ίδια κινητικότητα, ούτε την ίδια ποσότητα  σπερματοζωαρίων όπως ένας νεώτερος άντρα. Όμως υπάρχουν και πολλοί υγιείς γονείς που δεν μπορούν να κάνουν παιδί επειδή έχουν ασυμβατότητα. Θεωρώ πολύ σημαντικό το σημείο της συναισθηματικής αναγνώρισης του ωαρίου με το σπερματοζωάριο. Η γυναίκα δίνει τα «αυγά» της στον άντρα που αγαπά. Η γυναίκα επιλέγει τον άντρα συναισθηματικά ακόμα κι αν ο άντρας την θέλει μόνο σωματικά. Η γονιμότητα είναι κυρίως γυναικείο θέμα. Η γυναίκα αποφασίζει αν ψυχικά θα αφήσει τον σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει».

baby_getty_17rmb11-17rmb5p

Έχει σχέση η ηλικία του πατέρα με την υγεία του παιδιού;

Τι πιθανότητες υπάρχουν το παιδί που θα γεννηθεί να αντιμετωπίσει εξ αρχής ή στο μέλλον προβλήματα υγείας και ποια μπορεί να είναι αυτά; «Το κλειδί στην πόρτα» λέει ο γιατρός « είναι ο ψυχικός κόσμος. Αν θελήσει μια γυναίκα να ανοίξει διάπλαττα την ψυχή της, τότε όλα είναι εύκολα. Το DNA της γυναίκας θέλει να πάρει το "καλό υλικό". Το γυναικείο σώμα επιλέγει.»

Παρολ’ αυτά οι μελέτες δείχνουν πως η ηλικία του πατέρα κατά τη σύλληψη μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας στο παιδί όπως αυτισμό, συγγενείς δυσπλασίες, σχιζοφρένεια και γνωστικές διαταραχές.
Έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Barcelona αποδεικνύουν ότι οι γηραιότεροι πατεράδες είναι πολύ πιθανότερο να παράγουν έμβρυα με τέτοιες ανωμαλίες στα χρωμοσώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες.

Σε μια μελέτη του 2009, τα παιδιά των οποίων οι πατέρες είχαν κατά τη σύλληψή τους προχωρημένη ηλικία, είχαν ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ που αξιολογούσαν τη συγκέντρωση , τη μνήμη, καθώς και τις δεξιότητες της ανάγνωσης και της λογικής, στην ηλικία των επτά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, οφείλεται ίσως σε γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την ηλικία.

OldDad_300

Από την άλλη πρόσφατα σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική επιστημονική έρευνα του Τμήματος Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Νορθγουέστερν τα παιδιά που ήρθαν στο κόσμο από μπαμπάδες μεγάλης ηλικίας, είναι «γενετικά προγραμματισμένα» να ζουν περισσότερα χρόνια, καθώς «γερνάνε με πιο αργό ρυθμό».
Τα πλεονεκτήματα επιβίωσης που προσφέρει η «καθυστερημένη πατρότητα» οφείλονται στο γεγονός ότι η γενετική σύνθεση του σπέρματος ενός άνδρα μεταβάλλεται, καθώς αυτός μεγαλώνει, αναπτύσσοντας ένα κώδικα DNA που ευνοεί την επιμήκυνση της ζωής, κάτι που ο πατέρας κληροδοτεί στα παιδιά του.

Είναι ο 60ρης καλός μπαμπάς;

Η απόκτηση ενός παιδιού δεν μοιάζει συχνά με τις διαφημίσεις πάνας που βλέπουμε στην τηλεόραση. Συνεπάγεται ένταση, κούραση, ξενύχτια και ένα δόσιμο που δεν σταματά ποτέ, είναι αναγκαίο κι υποχρεωτικό 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Κάθε γονιός που έχει προτεραιότητα το μεγάλωμα του παιδιού του το γνωρίζει. Είναι σε θέση ένας άνθρωπος στην ηλικία των 60 να τρέξει, να παίξει, να ξενυχτίσει, να ακολουθήσει τις επιταγές της σύγχρονης ζωής ώστε να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του ως γονιός; Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης πιστεύει ότι η ηλικία δεν καθορίζει πόσο καλός ή κακός γονιός είσαι. «Η συμβολή του πατέρα στην διαμόρφωση του παιδιού είναι σημαντική και ουσιώδης. Ο ρόλος του, όπως και της μητέρας, πρέπει να είναι ξεκάθαρος και διακριτός. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να καταλάβει ότι αποτελεί ένα πρότυπο για το παιδί, που θα τον μιμηθεί και στα θετικά και στα αρνητικά. Πρότυπο φυσικά αποτελεί και η σχέση που έχουν οι γονείς μεταξύ τους γι’ αυτό και ο ρόλος του γονιού δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε βάρος του ρόλου του συντρόφου.old-dad-father-long-life-child-genetic-120613-676479-
Η ηλικία δεν αποτελεί παράγοντα για να χαρακτηριστεί κάποιος πατέρας «καλός». Συχνά όμως η μεγάλη ηλικία μπορεί να δημιουργεί άγχος στον πατέρα, που δεν ξέρει πόσο υγιής θα είναι για να στηρίζει το παιδί του ή ακόμα και πόσα χρόνια θα ζήσει, με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά υπερπροστατευτικός προς αυτό. Η δυσκολία προσαρμογής στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής (π.χ. internet) και η προσαρμογή στον κώδικα επικοινωνίας των νέων, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για ένα πατέρα σε μεγάλη ηλικία, ειδικά στην εφηβεία. Η διάθεση προσαρμογής και η προσπάθεια να ακούει ουσιαστικά το παιδί του θα τον βοηθήσει να το αντιμετωπίσει».

Ποια είναι όμως τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία στην πατρότητα σε μεγάλη ηλικία; «Ένας άντρας που επιλέγει να γίνει πατέρας σε μεγάλη ηλικία πιθανώς να είναι συνειδητοποιημένος για τον ρόλο του. Θα είναι μια επιλογή προσωπική, χωρίς την πίεση των κοινωνικών στερεοτύπων για τεκνοποίηση. Η επαγγελματική του πορεία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει ποιοτικό χρόνο να προσφέρει στο παιδί. Η ωριμότητα της ηλικίας αν συνδυαστεί με ευελιξία προσαρμογής στις συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να τον βοηθήσει να αποτελέσει ένα πολύ θετικό πρότυπο πατέρα για το παιδί, αναπτύσσοντας μία ουσιαστική σχέση μαζί του.
Σαφώς η μεγάλη ηλικία θα δυσκολεύει έναν άντρα τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Δεν θα είναι εύκολο, ειδικά όταν το παιδί θα είναι πλέον έφηβο, να μπορεί να παρακολουθήσει την πολυπλοκότητα των νεανικών σχέσεων και την ορμή της εφηβείας. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής, αλλά και αφομοίωσης των πληροφοριών που θα δέχεται».

Ο Δρ. Ασκητής πάντως πιστεύει ότι αν ένας άντρας θέλει να γίνει πατέρας για τους σωστούς λόγους, τότε πρέπει να το τολμήσει κι εκείνος ενθαρρύνει κατά περίπτωση τους ασθενείς του. «’Ισως», λέει ο ίδιος «ένας εξηντάρης να μην έχει την ενέργεια που έχει ένας τριαντάρης. Είναι όμως πιο ώριμος, πιο συντροφικός. Το παιδί δεν θα βιώνει συγκρούσεις. Ξέρετε τα περισσότερα διαζύγια συμβαίνουν σε ζευγάρια στη δεκαετία 40-50 γιατί τότε η κόπωση της συμβίωσης και οι αλλαγές λόγω της ηλικίας δημιουργούν προβλήματα. Μετά οι άνθρωποι νιώθουν πιο σίγουροι για τις επιλογές τους. Είναι πιο κατασταλαγμένοι. Ένας εξηντάρης έχει συνήθως περισσότερη ηρεμία, περισσότερο χρόνο και φυσικά ποιότητα για να προσφέρει στο παιδί του».

Ο κοινωνικός περίγυρος και τα στερεότυπαolder-dads-pass-on-more-genetic-mutations-to-their-kids_20

«Εξαρτάται κυρίως από το πώς θα διαχειριστεί ο πατέρας αυτή τη σχέση» λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης. «Είναι σημαντικό η ηλικία να μην αποτελεί ταμπού για τον ίδιο τον πατέρα και να βοηθήσει το παιδί να μη ντρέπεται για αυτό. Αν εκμεταλλευτεί τις εμπειρίες του και καταλάβει ότι μαζί με το παιδί θα μαθαίνει κι εκείνος τον ρόλο του, θα μπορέσει να προσφέρει πολλά στο παιδί μέσα από μια ουσιαστική σχέση. Η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία αποτελεί ένα κοινωνικό στερεότυπο που ακόμα προκαλεί αισθήματα ντροπής και ενοχής σε πολλούς γονείς. Σε αυτό συμβάλλει ο φόβος του θανάτου που δημιουργεί άγχος και φόβο. Πολλοί σκέφτονται ότι μπορεί να είναι και μια ανεύθυνη επιλογή να τεκνοποιήσουν σε μεγάλη ηλικία. Υπάρχει βάση στον φόβο τους, όμως κανείς δεν ξέρει πόσο θα ζήσει και η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η νεαρή ηλικία ενός πατέρα δε στάθηκε ποτέ από μόνη της επαρκής λόγος προκειμένου να πετύχει στον ρόλο του».

Έχουμε πολλές περιπτώσεις διάσημων αντρών που περηφανεύονται για την απόκτηση παιδιού σε μεγάλη ηλικία. Ποιες παραμέτρους πρέπει να λάβει ένας άντρας υπόψη του πριν το αποφασίσει;
«Την βιολογική ωρίμανση και την υγεία κι όχι το life style!» απαντά ο Δρ. Θάνος Ασκητής. «Τη συναισθητική επικοινωνία με τη σύντροφό του. Μια σχέση γεννάει ένα παιδί κι όχι το αντίστροφο, αυτό πρέπει να θυμούνται όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Αν η σχέση τους δεν είναι καλή, θα γίνει χειρότερη. Αν είναι καλή, θα γίνει καλύτερη».

Τι πρέπει τελικά να γνωρίζει ένας ώριμος άντρας πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση; Πώς μπορεί να είναι προετοιμασμένος σωστά για όσα θα ακολουθήσουν; Την απάντηση μας δίνει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης:

«Το σημαντικότερο είναι η πατρότητα να αποτελεί επιλογή. Να είναι σίγουροι ότι το θέλουν και ότι δεν ορμώνται από τον φόβο του θανάτου ή κοινωνικές πιέσεις. Σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι θα είναι σαφώς δυσκολότερο, αφού θα απαιτεί σωματικές αντοχές και μεγαλύτερη προσπάθεια να προσαρμόζονται στο περιβάλλον και την εποχή, χωρίς να γίνονται δύσκαμπτοι στην αλλαγή. Ο βασικός όμως κανόνας ισχύει για όλες τις ηλικίες: βρείτε τη σύντροφο που μαζί της θα είστε ευτυχισμένοι και θα επικοινωνείτε σωστά και που θα νιώθετε ότι μαζί της μπορείτε να μεγαλώσετε ένα παιδί με αγάπη, σεβασμό, επιβράβευση, ενθάρρυνση στην αυτονομία του, τρυφερότητα και ασφάλεια».

3

Πατρότητα

Υπέρ

Κατά

Μπαμπάς στα 20 Φυσική κατάσταση, νεότητα και ο χρόνος που είναι μπροστά. Ανωριμότητα, έλλειψη εκπαίδευσης. Οι γάμοι που ξεκινούν από νωρίς είναι δύσκολο να διατηρηθούν.
Μπαμπάς στα 30 Ιδανική ηλικία. Γνώση, ωριμότητα, αυτογνωσία της πατρότητας. Έλλειψη χρόνου.
Μπαμπάς στα 40 Αρχόμενη γήρανση, πιο συνειδητοποιημένη και καλύτερη οικονομία, σταθεροί δείκτες ποιότητας ζωής. Κορύφωση ανησυχιών και συγκρούσεων με τη σύζυγο. Η δεκαετία της απιστίας, της αμφισβήτησης, των διαπροσωπικών συγκρούσεων, η δεκαετία των ρωγμών.
Μπαμπάς στα 50 Ωριμότητα, διάθεση για προσφορά, φροντίδα και διαχείριση. Δίνει έμφαση στο παιδί. Είναι ένας ισχυρός πατέρας. Έχει μελαγχολικές και μοναχικές κρίσης, απειλείται από την κρίση της ηλικίας και φοβάται την ασθένεια. Είναι εξαιρετικά θανατηφόρος περίοδος.
Μπαμπάς στα 60 Κινητοποιεί τις δυνάμεις του για να προσφέρει. Δίνει απλόχερα. Έχει χρόνο και διάθεση. Είναι πιο συντηρητικός, κριτικός και υπερπροστατευτικός.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.