Μπορούν τα φρούτα με το σωστό τρόπο να μας αδυνατίζουν!

της Δήμητρας Τσερδανέλη, Συμβούλου Διατροφής

Πολλά είναι τα φρούτα που περιλαμβάνονται στο καλοκαιρινό μας διαιτολόγιο. Κύριο και κοινό χαρακτηριστικό τους η έντονη παρουσία ζάχαρης και νερού αλλά και η απίθανη γεύση που τα κάνει πραγματικά πειρασμό για όλους μας. Στα πλαίσια ενός σωστού διαιτολογίου που ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής τα φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν τα επιτρέπουν καθόλου ή σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. προβλήματα χολής, διαβήτης κ.ά.)

Η διατροφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποκτά γεύση, χρώμα και δροσιά με την βοήθεια των φρούτων. Από το καρπούζι και το πεπόνι έως τις φράουλες και τα ροδάκινα, τα φρούτα του καλοκαιριού συνδυάζουν το «τερπόν μετά του ωφελίμου» καθώς ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού χωρίς να τον φορτώνουν με περιττές θερμίδες.

Καλοκαιρινά φρούτα
Ευεργετικές ιδιότητες
Τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες ενισχύοντας έτσι την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Αποτελούν βασική πηγή φλαβονοειδών, δηλαδή ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που «θωρακίζουν» τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, αποτελούνται κατά 80-90% από νερό, γεγονός που τα καθιστά έναν πολύτιμο σύμμαχο κατά τη διάρκεια των καλοκαιριού καθώς συμβάλλουν στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού.

Ημερήσια πρόσληψη
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση περίπου 3-4 μερίδων φρούτων την ημέρα. Εξαίρεση αποτελούν όσοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις της χολής), οι οποίοι πρέπει να καταναλώνουν με προσοχή ή και καθόλου συγκεκριμένα φρούτα. (Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιες διατροφικές οδηγίες σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ή να προτιμούνται πιο αγουρωπά φρούτα βλ. σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και η ισοδυναμία των φρούτων μεταξύ τους για την σωστή αντικατάστασή τους.). Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσής τους είναι μεταξύ των γευμάτων, καθώς έτσι αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους και ελέγχεται το αίσθημα της πείνας (δεδομένου ό,τι κάθε 3-4 ώρες μεταξύ των γευμάτων, μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης με συνέπεια να ακολουθεί ή ένα άκρατο τσιμπολόγημα ή καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες φαγητό σε ένα επόμενο γεύμα. Επιπροσθέτως να αναφέρουμε πως ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει σωστά χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη τη γλυκόζη που μπορεί να την χειριστεί μέσω της κατανάλωσης των υδατανθράκων (φρούτα, δημητριακά, αμυλούχες τροφές, ζυμαρικά κλπ.)

Καρπούζι
Χαρακτηρίζεται από την γλυκιά του γεύση και την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών με αντιοξειδωτική δράση (Α, B, C) και ιχνοστοιχείων, αλλά περιέχει μικρές ποσότητες φυτικών ινών και ασβεστίου. Συνοδευόμενο από τυρί με χαμηλά λιπαρά, είναι μια ιδανική πρόταση για ένα ελαφρύ βραδινό ενώ λόγω της γλυκιάς του γεύσης μπορεί να αναπληρώσει την ανάγκη για γλυκό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ποσότητες που καταναλώνεται, κυρίως από τους διαβητικούς, καθώς περιέχει αρκετή φυσική ζάχαρη.
Ανά 100 γρ: 5.3 γρ. υδατάνθρακες, 94 γρ. νερό, ελάχιστες φυτικές ίνες, 21-34 Kcal

Πεπόνι
Φρούτο γλυκό και σαρκώδες, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνη Α, C, β-καροτίνη) και καλίου, είναι μέτριας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ενώ περιέχει πολύ νερό. Είναι ιδανικό ως ενδιάμεσο σνακ, σαν γρανίτα ή μέσα σε φρουτοσαλάτα. Μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα φρούτο που είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο για αρκετούς ανθρώπους.
Ανά 100 γρ: 5 γρ. υδατάνθρακες, 94,2 γρ. νερό, 0.9 φυτικές ίνες, 21 Kcal

Ροδάκινο
Έχει νόστιμη γεύση, ευχάριστο άρωμα και γευστικό χυμό. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών (κυρίως C αλλά και Ε) και ιχνοστοιχείων, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, φώσφορο, νιασίνη και σίδηρο ενώ σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από νερό. Αποτελεί ιδανική πρόταση για ενδιάμεσο σνακ ενώ δίνει πολύ γευστική μαρμελάδα και κομπόστα. Η κατανάλωσή του δεν ενδείκνυται σε άτομα που έχουν αλλεργία στην φλούδα με χνούδι.
Ανά 100 γρ: 9,1 γρ. υδατάνθρακες, 86,2 γρ. νερό, 1,4 φυτικές ίνες, 37 Kcal

Κεράσι
Φρούτο με γλυκιά γεύση, το κεράσι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,B,C, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα, κάλιο και σίδηρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι πιθανώς να έχει αντικαρκινική δράση λόγω της ουσίας ανθοκυανίνη που περιέχει, η οποία ευθύνεται για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Είναι μέτριας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες δεν ενδείκνυται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και σε όσους έχουν γαστρεντερικές παθήσεις (η φλούδα είναι δύσπεπτη). Δέκα κεράσια ισοδυναμούν με ένα φρούτο.
Ανά 100 γρ: 11,9 γρ. υδατάνθρακες, 81,5 γρ. νερό, 1,7 φυτικές ίνες, 47 Kcal

Σταφύλι
Διακρίνεται για τη γλυκιά του γεύση και θεωρείται ο «βασιλιάς» των φρούτων του καλοκαιριού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,B,C και κάλιο ενώ η φλούδα του περιέχει το συστατικό ρεσβερατρόλη, γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση. Αποτελεί πηγή φλαβονοειδών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Προσεκτικοί στην κατανάλωση πρέπει να είναι οι διαβητικοί γιατί το φρούτο είναι πολύ γλυκό (10-12 ρόγες ισοδυναμούν με ένα φρούτο) και όσοι έχουν γαστρίτιδα ή χολοκυστίτιδα γιατί η φλούδα είναι αρκετά δύσπεπτη.
Ανά 100 γρ: 16,1 γρ. υδατάνθρακες, 79,3 γρ. νερό, 0,9 φυτικές ίνες, 63 Kcal

Φράουλα
Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι υψηλότερη από αυτή που υπάρχει σε ορισμένα εσπεριδοειδή. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α, φαινόλες (ανθοκυανίνες), φυτικές ίνες και κάλιο. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, ωστόσο τα σποράκια που βρίσκονται στη φλούδα της προκαλούν προβλήματα σε άτομα με κολίτιδα ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.
Ανά 100 γρ: 6,2 γρ. υδατάνθρακες, 88,9 γρ. νερό, 2,5 φυτικές ίνες, 26 Kcal

Σύκο
Φρούτο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, για αυτό και η κατανάλωσή του συστήνεται σε ανθρώπους με κακή λειτουργία του εντέρου. Περιέχει ασβέστιο σε ποσοστό υψηλότερο από ό,τι τα άλλα φρούτα, κάλιο, σίδηρο, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες ενώ όσοι υποφέρουν από κολίτιδα ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν το σύκο, καθώς τα μικρά σποράκια που περιέχει το φρούτο προκαλεί πρόβλημα.
Ανά 100 γρ: 9,5 γρ. υδατάνθρακες, 84,6 γρ. νερό, 2,5 φυτικές ίνες, 41 Kcal

info

Δήμητρα Τσερδανέλη, Σύμβουλος Διατροφής,

Αντιστάσεως 74, Καισαριανή, τηλ.: 210-7247404.

mail: d.tserdaneli_diet@yahoo.gr

http://dimitratdiet.blogspot.gr/