Νέα έκθεση της UNICEF για την Παιδική Προστασία

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της UNICEF «Πρόοδος για τα Παιδιά: Παιδική Προστασία», που παρουσιάζεται σήμερα, 6 Οκτωβρίου, στο Τόκιο, η ζωή των παιδιών είναι σκληρή, χωρίς ένα προστατευτικό περιβάλλον. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στον κόσμο, δεν είναι ακόμα αρκετά γνωστή η έκταση της κακοποίησης και κακομεταχείρισης των παιδιών. Η βία και η εκμετάλλευση παραμένουν μια σκληρή πραγματικότητα στη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης, όπως τα παρουσίασε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Αν Βένεμαν είναι:

* 51 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν το 2007 δε δηλώθηκαν ποτέ.
* Πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 14 ετών εργάζονται.
* Πάνω από 1 δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε χώρες ή περιοχές που επηρεάζονται από ένοπλες συρράξεις.
* Στοιχεία από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δείχνουν ότι πάνω από 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι παιδιά.
* Περισσότερα από τα μισά παιδιά που βρίσκονται υπό κράτηση παγκοσμίως δεν έχουν περάσει από δίκη ή δεν τους έχει επιβληθεί ποινή. Μεταξύ των 44 χωρών για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, το 59% περίπου των παιδιών υπό κράτηση δεν είχαν καταδικαστεί.
* Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
* Στοιχεία των ετών 2005-2006 από 37 χώρες δείχνουν ότι το 86% των παιδιών από 2-14 ετών υφίστανται σωματική τιμωρία ή/και ψυχολογική πίεση. Δύο στα τρία παιδιά συχνά υπόκεινται σε σωματική τιμωρία.
* Το 4% των παιδιών στις βιομηχανικές χώρες, κακοποιούνται σωματικά κάθε χρόνο, ενώ 1 στα 10 παιδιά παραμελείται ή κακοποιείται ψυχολογικά, σε τουλάχιστον 80% αυτών των περιπτώσεων από τους γονείς ή κηδεμόνες του.
* Ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα βίας, κυμαίνεται από 500 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο, κάθε χρόνο.
* Πάνω από τις μισές γυναίκες και κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες νομίζουν πως το να δέρνουν οι άνδρες τις γυναίκες τους είναι αποδεκτό, πεποίθηση που μοιράζονται εξ ίσου τόσο οι μεγαλύτερες, όσο και οι νεότερες γυναίκες.
* Πάνω από 70 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες 15-49 ετών, σε 28 χώρες της Αφρικής και στην Υεμένη έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ή αποκοπή των γεννητικών τους οργάνων.
* Παγκόσμια, πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν τα 18.

Στόχος της έκθεσης αυτής, που δημοσιεύεται μόλις έξι εβδομάδες πριν από την 20ή επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι να παρακινήσει τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και να προτείνει τη βελτίωση των συστημάτων παιδικής προστασίας, την προώθηση κοινωνικών αλλαγών, τη βελτίωση της προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την ενίσχυση των συνεργασιών και τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37
161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555