Νέα έρευνα: Νέοι, εκπαίδευση και οικονομική κρίση

Με την αποκάλυψη δύο εξαιρετικά ανησυχητικών ερευνών και με σημαντικές τοποθετήσεις από βουλευτές και πρώην υπουργούς ολοκληρώθηκε η διεθνής τριημερίδα EALT (European Action leadership Tool), που συνδιοργανώθηκε από το Athenian College – ΙΕΚ Δομή (Ελλάδα) και τρία ξένα ιδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Πολωνία στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης LIfeLong Learning Programs. (Αθήνα 18-20 Μαΐου 2011).

Η πρώτη έρευνα αφορά νέους 18-30 ετών, την εκπαίδευση και την οικονομική κρίση και διενεργήθηκε από την ALCO για το Athenian College Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ. Σύμφωνα με την έρευνα:

* Παραπάνω από τους μισούς νέους εργάζονται προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μονόδρομος για ένα καλύτερο μέλλον.

* 1 στους 2 νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό για δουλειά. Στους άνεργους νέους το ποσοστό ξεπερνά το 50%.

* 1 στους 3 νέους φοβάται ότι θα χρειαστεί να σταματήσει τις σπουδές του.

* Το 68% φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του.

Ηχηρές ήταν και οι τοποθετήσεις των ομιλητών σε στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε στα πλαίσια του τριημέρου παρουσία σπουδαστών και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ολλανδία.

Όλοι επισήμαναν την αξία της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως εργαλείου ανάπτυξης απέναντι στην οικονομική κρίση, ενώ από την έρευνα φαίνεται ότι οι νέοι που σπουδάζουν εργάζονται πλέον προκειμένου να μην σταματήσουν τις σπουδές τους. Πιο συγκεκριμένα:

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει το άρθρο 16 του συντάγματος και τόνισε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να βασίζεται στο παλιό μοντέλο απασχόλησης 1,1 εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων. Εκτίμησε ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο απέναντι στην κρίση, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μην προβεί σε περικοπή των δαπανών για τη παιδεία και κάλεσε ταυτόχρονα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συναίνεση.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. και τέως Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη αλλαγών στην εκπαίδευση και της υιοθέτησης οργανωμένης δια βίου μάθησης. Υποστήριξε ότι σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η εξειδικευμένη μεταλυκειακή κατάρτιση και ότι ένας απόφοιτος ΙΕΚ και γενικότερα μεταλυκειακής και τεχνικής εκπαίδευσης βρίσκει πιο εύκολα δουλειά από κάποιον απόφοιτο γενική εκπαίδευσης. Σχολιάζοντας την έρευνα γύρω από τη μετανάστευση των νέων, υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην στεγνώσει η Ελλάδα από τα δυνατά μυαλά της.

Η Δρ. Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτική ψυχολόγος και διευθύντρια μεταπτυχιακών σπουδών του NottinghamTrentUniversityτης Μεγάλης Βρετανίας στο AthenianCollegeαναφέρθηκε στην μεταλυκειακή εκπαίδευση ως σημαντικού εργαλείου ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης και στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος εκπαιδευτών, που έχει αποτύχει, με αναφορά στις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Η Δρ. Λιβανίου αναφέρθηκε και στις δυσκολίες της ελληνικής οικογένειας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Δρ. Harry McCarry. Head of Human Resource Development του Belfast Metropolitan College (Βόρεια Ιρλανδία), ο οποίος τόνισε ότι η εκπαίδευση δεν είναι πλέον σκοπός αλλά εργαλείο επίτευξης του σκοπού για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Επίσης δήλωσε ότι στην Ιρλανδία προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την κρίση με χιούμορ, αλλά αυτό έχει αρχίζει να στερεύει.

Η πρώτη εκδήλωση του τριημέρου διοργανώθηκε Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 στις13:00 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα από το Athenian College Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ ως παράλληλη δράση στα πλαίσια του διεθνούς τριημέρου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EALT – Europan Action Leadership Tool (www.ealt.gr).

Την έρευνα παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αλέξης Λαχανάς.

Η δεύτερη έρευνα – καμπάνα ήταν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη και παρουσιάστηκε Παρασκευή 20/5/2011 από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Δρ. Πέτρου Παπαγεωργίου με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Ένωσης (European University Association) στα πλαίσια της διεθνούς τριημερίδας EALT στην Αθήνα, που διοργανώθηκε από τον Όμιλο εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ (ΙΕΚ Δομή και Athenian College) σε συνεργασία με ιδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Πολωνία.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή της κυρίας Μαριέτας Γιαννάκου, Ευρωβουλευτού Ν.Δ. και πρώην Υπουργού Παιδείας και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Βούρου.

Σύμφωνα με την έρευνα σκληρές περικοπές βρίσκονται σε εξέλιξη στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις δημόσιες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη, που επηρεάζει άμεσα τόσο τη διδασκαλία όσο και την έρευνα των Ιδρυμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για πρώτη φορά εισάγονται πιλοτικά δίδακτρα για τους αλλοδαπούς σπουδαστές στα Πανεπιστήμια της Φιλανδίας και της Σουηδίας, που θεωρούνται χώρες πρότυπα για τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, ενώ οι περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης σε όλη την Ευρώπη φτάνουν έως και το 40%!

Απογοητευτικές είναι και οι προβλέψεις για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αφού προβλέπεται μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης κατά 30%, μείωση των εισακτέων κατά 10.000, δηλαδή πάνω από 10% και κλείσιμο τμημάτων.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε τονίστηκαν τα εξής:

– Η κυρία Μαριέτα Γιαννάκου, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στα φαινόμενα των αιώνιων φοιτητών, στην ανάγκη να εκσυγχρονιστεί επιτέλους το εκπαιδευτικό σύστημα και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, τονίζοντας ότι το 2004 η ΝΔ είχε προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Αναφερόμενη στην εγκατάλειψη του τετραετούς προγραμματισμού στην εκπαίδευση είπε ότι η Κυβέρνηση παρανομεί.

Ο κ. Γιάννης Βούρος ανέφερε ότι τις δύσκολες ημέρες που ζούμε είναι απαραίτητη η συναίνεση και παρουσίασε τους νέους πυλώνες πλήρους αναμόρφωσης της δημόσιας εκπαίδευσης ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και φτάνοντας στο Πανεπιστήμιο. Σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος δέχτηκε ότι οι καιροί πλέον άλλαξαν.

Ο κ. Γιώργος Τσατσαμπάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ και Πρόεδρος του ΙΕΚ Δομή τόνισε ότι στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε η γενική πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν αρκεί πλέον για την επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου, αλλά η αγορά εργασίας απαιτεί πιστοποιημένες εξειδικευμένες γνώσεις. Συμπλήρωσε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι ώριμη και αντιμετωπίζει με απόλυτο σεβασμό τις ανάγκες των νέων για εκπαίδευση και κατάρτιση και των εργαζόμενων για επαγγελματική εξέλιξη μέσω της δια βίου μάθησης.

Ο κ. Ευάγγελος Κουτούκης, διευθυντής του Athenian College, ανέφερε ότι είναι έτοιμη η ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση στην Ελλάδα να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί καλύπτοντας ενδεχόμενα κενά της δημόσιας εκπαίδευσης, φέρνοντας σαν παράδειγμα την επιτυχημένη λειτουργία στην Ελλάδα εξειδικευμένων τμημάτων συμβουλευτικής, που δεν προσφέρονται ακόμη από τα δημόσια Πανεπιστήμια, παρά λειτουργεί μόνο ένα μεταπτυχιακό τμήμα. Μάλιστα εκτίμησε ότι ήρθε ο καιρός να απενοχοποιηθεί η συνεργασία των ιδιωτικών Κολλεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Η ημερίδα της Παρασκευής 20 Μαΐου 2011 ήρθε σε συνέχεια της δημοσιοποίησης έρευνας που διενεργήθηκε από την ALCO για το Athenian College Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ, όπου προέκυψε ότι παραπάνω από τους μισούς νέους εργάζονται προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μονόδρομος για ένα καλύτερο μέλλον.

1 στους 2 νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό για δουλειά. Στους άνεργους νέους το ποσοστό ξεπερνά το 50%.
1 στους 3 νέους φοβάται ότι θα χρειαστεί να σταματήσει τις σπουδές του.
Το 68% φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του.