Νέα έρευνα: Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά μπισκότα και κέικ κινδυνεύουν από καρκίνο στη μήτρα

Νέα έρευνα, που εκπονήθηκε τους ερευνητές του πανεπιστημιακού Ιδρύματος Καρολίνσκα, στη Σουηδία, έδειξε ότι οι γυναίκες που συστηματικά τρώνε μπισκότα, κέικ ή γεμιστά τσουρέκια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στη μήτρα. Όσες γυναίκες καταναλώνουν τέτοιου είδους γλυκά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έχουν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου σε σύγκριση με όσες σπανίως τα αγγίζουν. Όσες, δε, τα καταναλώνουν συχνότερα από τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου.
Τα καλά νέα είναι πως η μέση γυναίκα έχει 1 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει κάποια στιγμή καρκίνο στη μήτρα – και οι προαναφερθείσες αυξήσεις σημαίνουν πως αυτές οι πιθανότητες γίνονται 1,32 στις 100 και 1,42 στις 100 αντιστοίχως. Για τους ερευνητές του πανεπιστημιακού Ιδρύματος Καρολίνσκα, στη Σουηδία, που εκπόνησαν τη μελέτη, ο παραπάνω κίνδυνος είναι «μέτριος», αλλά «οπωσδήποτε αρκετά σημαντικός, ώστε να πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».
Η κατανάλωση τροφίμων με πολλή ζάχαρη, όπως οι τούρτες, η μαρμελάδα ή τα κανονικά αναψυκτικά, δεν φάνηκε να σχετίζεται ιδιαίτερα με τον καρκίνο του ενδομητρίου. Αντιθέτως, η συχνή κατανάλωση κέικ, μπισκότων και γεμιστών τσουρεκιών φάνηκε να τον αυξάνει. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν πού οφείλεται αυτή η διαφορά μεταξύ των γλυκισμάτων – θα μπορούσε να αποδίδεται στον τρόπο παρασκευής ή στα συστατικά τους. Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα από 35 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα (αντιστοιχεί σε περίπου 7 κουταλάκια του καφέ), διατρέχουν κατά 36% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του ενδομητρίου. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».