Νέες, αποτελεσματικές θεραπείες για τις ρευματικές παθήσεις

Σήμερα, ένας στους 4 ενήλικες ταλαιπωρείται, άλλοτε λίγο-άλλοτε πολύ, από κάποια ρευματική πάθηση. Οι ρευματικές παθήσεις (νοσήματα και σύνδρομα) που παρουσιάζονται με πόνους στις αρθρώσεις, το σκελετό και τους μυς, είναι περισσότερες από 200. Οι περισσότεροι έχουν εκφυλιστική αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, οσφυαλγία, αυχεναλγία, και ρευματισμούς μαλακών μορίων. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι  περίπου 200.000 Έλληνες πάσχουν από φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα που είναι αυτοάνοσα.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός

Αν και κάποιοι ασθενείς αρχικά προσφεύγουν σε ορθοπεδικό ιατρό, με τα νοσήματα αυτά ασχολείται αποκλειστικά η ρευματολογία και για τη διάγνωση και θεραπεία τους υπεύθυνος είναι ο ειδικός ρευματολόγος που είναι ο παθολόγος, όχι μόνο του μυοσκελετικού, αλλά και του ανοσολογικού συστήματος.  Τονίζεται ότι  μελέτες έχουν δείξει ότι έως και 30% των ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το  φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας.

Ποια νοσήματα απαντώνται πιο συχνά
Το συχνότερο νόσημα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα από την οποία πάσχουν περίπου 100.000 Έλληνες. Άλλα νοσήματα που μπορεί να εκδηλώνονται με παρόμοιο τρόπο είναι οι λεγόμενες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, με συχνότερη την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία, η φλεγμονώδης μυοπάθεια, η ρευματική πολυμυαλγία, και οι συστηματικές αγγειίτιδες με συχνότερη την κροταφική αρτηρίτιδα που κυρίως προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα. Οι πόνοι συνήθως οφείλονται σε φλεγμονή των αρθρώσεων (αρθρίτιδα), αλλά μπορεί να συνυπάρχουν διάφορα ενοχλήματα από φλεγμονή άλλων οργάνων διότι σε ορισμένους ασθενείς προσβάλλονται επίσης οι πνεύμονες, η καρδιά, τα μάτια, το δέρμα, το έντερο, οι νεφροί και το νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και περιφερικά νεύρα).

Σωστή αντιμετώπιση

Το Α και το Ω για τη σωστή αντιμετώπιση των αυτοανόσων ρευματικών νοσημάτων είναι η έγκαιρη διάγνωση, ενώ η θεραπευτική αγωγή πρέπει να αρχίσει άμεσα, ώστε η φλεγμονή να υποχωρήσει, αλλά και να διατηρηθεί σε μακροχρόνια ύφεση. Έτσι, με την κατάλληλη θεραπεία, η πλειονότητα των ασθενών έχει φυσιολογική ζωή, παρά το γεγονός ότι τα νοσήματα αυτά είναι χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση,  η φλεγμονώδης ρευματική πάθηση εξελίσσεται και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, να οδηγήσει σε αδυναμία εργασίας, κινητική αναπηρία, αλλά και να απειλήσει ακόμη και τη ζωή.

Ο ρόλος των βιολογικών θεραπειών
Η επανάσταση στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων ήρθε την τελευταία δεκαετία με τις λεγόμενες βιολογικές θεραπείες.  Ωστόσο, η θεραπευτική αντιμετώπιση με τα φάρμακα αυτά έχει υψηλό άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος. Το κόστος θεραπείας των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στα 12.000€ ανά ασθενή ετησίως ενώ συνολικά ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Σήμερα υπάρχουν 10 διαφορετικά τέτοια φάρμακα που χορηγούνται με επιτυχία σε περισσότερους από 3.500.000 ασθενείς παγκοσμίως. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την δράση συγκεκριμένων ορμονών του ανοσολογικού συστήματος, των κυτταροκινών. Οι κυτταροκίνες υπερπαράγονται στους ασθενείς και ευθύνονται για τη χρόνια φλεγμονή και την καταστροφή των αρθρώσεων.

23ο Πανελλήνιο Ρευματολογικό Συνέδριο

Oι νεότερες εξελίξεις στην παθογένεια των συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων,  οι θεραπευτικοί στόχοι στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και οι  νεότερες εξελίξεις στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το φετινό 23ο Πανελλήνιο Ρευματολογικό Συνέδριο, που διοργανώνει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία-Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος από τις 7-10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Caravel.