Αρχική Περιβάλλον Νέο είδος πουλιού για την Ελλάδα ανακαλύφθηκε στην… Καισαριανή!

Νέο είδος πουλιού για την Ελλάδα ανακαλύφθηκε στην… Καισαριανή!

Δεκάδες παρατηρητές πουλιών – μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ξύπνησαν τα χαράματα της περασμένης Κυριακής για να δουν ένα νέο είδος για την Ελλάδα: το Νανοφυλλοσκόπο (Phylloscopus proregulus). Αυτή τη φορά όμως δεν πήγαν σε κάποιο μακρινό προορισμό, ούτε καν στην Πάρνηθα ή το Σχινιά, αλλά στην Καισαριανή για να παρατηρήσουν το είδος αυτό που από τη μακρινή Σιβηρία βρέθηκε στα δέντρα πάνω από τη Μονή Καισαριανής.

Το συγκεκριμένο είδος το είχε ανακαλύψει το μέλος και εθελοντής της Ορνιθολογικής, Μιχάλης Κωτσάκης το προηγούμενο βράδυ: «Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι ήταν Νανοφυλλοσκόπος! Στην αρχή το προσπέρασα θεωρώντας ότι ήταν κάποιο κοινό είδος, μετά όμως διέκρινα κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Νόμιζα ότι ήταν Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus) ένα είδος πολύ σπάνιο που ωστόσο έχει ξανακαταγραφεί στην Ελλάδα. Όταν όμως έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής, οι πιο έμπειροι παρατηρητές αναγνώρισαν ότι πρόκειται για Νανοφυλλλοσκόπο. Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέο είδος στη χώρα του και μάλιστα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!», δήλωσε ο ίδιος φανερά ικανοποιημένος.

Ο Γραμματέας της επιτροπής που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας Νίκος Προμπονάς σχολίασε: «Μετά από την -τυπική- έγκριση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, θα είναι το 444ο είδος για την χώρα μας. Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μικροσκοπικό αυτό πουλάκι (έχει μήκος 10 εκατοστά και βάρος ελάχιστα γραμμάρια) διένυσε αυτή την τεράστια απόσταση. Παράλληλα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η φυσική αξία του Υμηττού καθώς και όλων των περιαστικών περιοχών».

Η Παρατήρηση Πουλιών (birdwatching) είναι μια συνεχώς ανερχόμενη δραστηριότητα που εκπληρώνει την ανάγκη επαφής και γνωριμίας όλων με τη Φύση, με ψυχαγωγικό αλλά παράλληλα και εκπαιδευτικό τρόπο. Αντίθετα με την εντύπωση ότι η παρατήρηση πουλιών γίνεται μόνο σε προστατευόμενες περιοχές, μπορεί να γίνει ακόμα και στις πόλεις όπου το τσιμέντο κυριαρχεί και οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν συνεχώς. Παράλληλα, η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει στην προστασία της άγριας φύσης, ενώ αποτελεί και ένα σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό έσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις παρατήρησης πουλιών, αλλά και για άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την προστασία των άγριων πουλιών μπορείτε να βρείτε εδώ: www.ornithologiki.gr/calendar


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.