Νίκος Μάνεσης: Εμείς πρέπει να βάζουμε όρια στα παιδιά μας!

Ο Νίκος Μάνεσης και η Φαίη Μαυραγάννη είναι από τα ζευγάρια διάσημων και καταξιωμένων δημοσιογράφων της τηλεόρασης που όλοι θαυμάζουμε. Εμφανίσιμοι, χαμηλών τόνων, και κυρίως τρυφεροί γονείς. Ο Φώτης, 16 μηνών και η Λυδία, 7 ετών, είναι αναμφίβολα οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ζωής τους.

– Πώς περάσατε τις καλοκαιρινές διακοπές σας:
Εμείς είμαστε οικογενειακοί τύποι. Κάνουμε πολύ καλή παρέα τα τέσσερά μας. Πήγαμε μερικές μέρες στη Βόρειο Εύβοια, μετά λίγες μέρες στη Λευκάδα και τέλος στην Κεφαλονιά που είναι κατά το ήμισυ πατρίδα μου. Τα παιδιά βέβαια δεν ξεκόλλαγαν από τη θάλασσα!

– Ακολουθείτε αυστηρό πρόγραμμα στις διακοπές; Τι ώρα θα ξυπνήσουν τα παιδιά, τι ώρα θα φάτε;
Γενικώς στις διακοπές το πρόγραμμα είναι χαλαρό. Ο καθένας ξυπνάει ό,τι ώρα θέλει. Στο μόνο που είμαστε αυστηροί είναι για την έκθεση στον ήλιο. Παραμένουμε στην παραλία, αλλά δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο. Καθόμαστε σε στεγασμένους χώρους με σκιά, ειδικά για τον Φώτη. Η Λυδία μπαινοβγαίνει στη θάλασσα, κάνει βουτιές, παίζει. Και ασφαλώς τρώμε όλοι μαζί το μεσημέρι και το βράδυ.

– Κι εσείς και η σύζυγος, έχετε ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα. Απουσιάζετε πολλές ώρες από το σπίτι. Πώς αντιδρούν τα παιδιά;
Το πρόγραμμά μας είναι ιδιαίτερα φορτωμένο το καλοκαίρι, που απουσιάζουν με άδεια συνάδελφοι και έτσι εμείς εργαζόμαστε σε εξοντωτικούς ρυθμούς. Μπορεί να είμαστε στη δουλειά για 12-15 ώρες! Φροντίζουμε όμως τα παιδιά να μένουν σπίτι με ανθρώπους που αγαπάνε κι όταν επιστρέφουμε σπίτι, δεν ξεκολλάνε από την αγκαλιά μας.

– Τι είδους δραστηριότητες επιλέγετε για την ψυχαγωγία της Λυδίας και του Φώτη;
Για τη διασκέδασή τους επιλέγουμε λίγο απʼ όλα. Η κόρη, ως κορίτσι έχει πιο καλλιτεχνικές ανησυχίες. Από μικρή έχει παρακολουθήσει άπειρες θεατρικές παραστάσεις. Επίσης έχει έφεση στο διάβασμα, είναι συνέχεια με ένα βιβλίο στο χέρι! Της αρέσει όμως και η βόλτα στο πάρκο, να κάνει ποδήλατο, πατίνι κι επίσης να παίζει kick-box!

Ο Φώτης πάλι είναι ένα κλασικό αγόρι! Λατρεύει οτιδήποτε είναι στρογγυλό. Ακόμα και το καρπούζι! Το κλοτσάει και φωνάζει ΓΚΟΛ!

– Ο ερχομός του Φώτη πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, άλλαξε τους ρυθμούς της οικογένειας;
Ένα νέο μέλος στην οικογένεια, κι ειδικά μωρό που χρειάζεται παραπάνω φροντίδα, λογικό είναι να αλλάξει τους ρυθμούς. Με τη Λυδία, μπορούσαμε πια να πάμε σε ένα εστιατόριο για φαγητό, να συζητήσουμε, να κοιμηθούμε πιο αργά. Με τον ερχομό του μωρού, ξαναγυρίσαμε στην αρχή. Δεν αντέχει να κάτσει πολύ ώρα καθηλωμένος σε καρέκλα, θέλει να τρέξει, να παίξει, να κινηθεί. Απαιτείται διαρκής φροντίδα κι έλεγχος. Όλοι γνωρίζουμε την ηδονή που νιώθει το μικρό παιδί όταν καταφέρνει να κάνει τα πρώτα του βήματα, να τρέξει κι όταν ανακαλύπτει τη σκάλα! Η ζωή μας λοιπόν προσαρμόστηκε στις ανάγκες του μικρότερου μέλους.

– Πώς προετοιμάσατε τη Λυδία για τον ερχομό του μωρού;
Δεν χρειάστηκε καμία προετοιμασία! Η Λυδία ζητούσε διαρκώς ένα αδελφάκι κι έτσι απλά της είπαμε ότι η επιθυμία της θα πραγματοποιηθεί! Από την πρώτη στιγμή που είδε τον Φώτη, κι ήταν τότε 6 ετών, συγκινήθηκε κι έγιναν κολλητάρια. Τον προσέχει, θέλει να κοιμούνται μαζί, να παίζουν. Δεν ζηλεύει ούτε λεπτό! Έχει επιδείξει απίστευτη ωριμότητα!

– Δίνετε σημασία στη διατροφή των παιδιών σας;
Ασφαλώς! Η Λυδία δεν έχει ούτε ένα περιττό κιλό! Πρωτοέφαγε γλυκά σε ηλικία 4 ετών. Η διατροφή της περιλαμβάνει απαραιτήτως όσπρια που τα λατρεύει και πολλά φρούτα. Φροντίζουμε να τρέφεται ισορροπημένα κι όχι με μπούρδες: πατατάκια, fast food κ.λπ. Όταν βγούμε έξω της επιτρέπουμε να πάρει σοκολάτα ή πατατάκια, αλλά πάντα με μέτρο. Γιʼ αυτό κι έχει την τέλεια σωματική αναλογία! Το ίδιο θα τηρήσουμε και στη διατροφή του Φώτη. Φανταστείτε ότι στα ντουλάπια της κουζίνας μας δεν υπάρχει δείγμα σοκολάτας!

– Το αγαπημένο παιχνίδι της Λυδίας ποιο είναι;
Της αρέσουν πολλά παιχνίδια, αλλά θα ξεχωρίσω το παιχνίδι με τις κούκλες της. Της στήνει και κάνει θεατρικές παραστάσεις. Τους μιλάει, αλλάζει φωνές, ρόλους. Επίσης διαβάζει πάρα πολλά βιβλία. Φανταστείτε ότι έχει μια τεραστίων διαστάσεων βιβλιοθήκη! Της αρέσουν βέβαια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά σε αυτά έχουμε βάλει περιορισμό. Δηλαδή, της επιτρέπουμε να παίζει μόνο 1 φορά την εβδομάδα και για λίγη ώρα.

– Και ο Φώτης, τι απολαμβάνει να κάνει;
Ο Φώτης απολαμβάνει κυρίως την αγκαλιά μας! Του αρέσει σαφώς το ποδόσφαιρο και να σκαλίζει, να εξερευνά τα πάντα! Τα τηλεκοντρόλ, τις ηλεκτρικές συσκευές, τις κλειδαριές! Όποιο κλειδί βρει, προσπαθεί να το βάλει στην κλειδαριά! Κι επίσης ξετρελαίνεται να τον πηγαίνω βόλτα πάνω στους ώμους μου! Η καλύτερή του!


– Ποια είναι η σκέψη που έχετε πάντα κατά νου σχετικά με τα παιδιά σας;

Καταρχάς να είναι πάντα γερά! Κατά δεύτερον, δεν ξεχνώ ποτέ ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο είναι οι σκληρότεροι εργαζόμενοι που έχουν μεγάλη ανάγκη από ξεκούραση. Και τέλος, ότι πρέπει μεν να έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι ελεύθερα να κάνουν τα πάντα, αλλά εμείς πρέπει να τους βάζουμε όρια. Ξέρετε, η ελευθερία από την ασυδοσία απέχουν πολύ λίγο, κι αυτό είναι μέγας κίνδυνος!