Αρχική Συνεντεύξεις Νικολέττα Βλαβιανού: «Τα παιδιά πρέπει ν' αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι»

Νικολέττα Βλαβιανού: «Τα παιδιά πρέπει ν' αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι»

assets_LARGE_t_420_8553397Στο θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζεται φέτος μια ξεχωριστή εκπαιδευτική παράσταση, «Ο Γιαννάκης». Πρόκειται για ένα λαϊκό παραμύθι, με διαδραστικότητα και συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική. Η γνωστή ηθοποιός Νικολέττα Βλαβιανού, που παίζει αλλά και σκηνοθετεί την παράσταση, μιλάει στο Infokids.gr, και τονίζει γιατί χρειαζόμαστε όλοι μας πια έναν Γιαννάκη, να μας στηρίξει στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

aRT-O-Giannakis

-Κυρία Βλαβιανού, είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετείτε μια θεατρική παράσταση. Πώς προέκυψε αυτή η απόφαση;

Η ανάγκη αυτή μου δημιουργήθηκε γιατί ήθελα να μιλήσω για κάτι διαφορετικό στα παιδιά. Ήθελα να τους περάσω ένα ουμανιστικό μήνυμα. Με αφορμή την οικονομική καταστροφή που ζούμε, ήθελα να τους μάθω τι έχει πραγματική αξία στη ζωή. Η παράσταση εξάλλου έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο Γιαννάκης, είναι ένας λαϊκός ήρωας, που έχουμε όλοι ανάγκη πια! Και μέσα από τον Γιαννάκη, διδασκόμαστε ότι στη ζωή δεν έχουν σημαντικό ρόλο τα χρήματα, αλλά το να φτάσεις την αγάπη και να στρέψεις τα μάτια σου στην οικογένειά σου.

Θεωρείτε ότι τα παιδιά μας δεν το έχουν καταλάβει αυτό;

Τα σημερινά παιδιά τα έχουμε συνηθίσει στο να παίρνουν ό,τι ζητάνε. Παιχνίδια ακριβά, εντυπωσιακά. Δεν τους έχουμε μάθει ότι πάνω από όλα μετράει η αγάπη και η οικογένεια.

Τα παιδιά που παρακολουθούν την παράσταση, αντιλαμβάνονται το νόημα του έργου;

Αντιλαμβάνονται πλήρως αυτά που τους λέμε μέσα από το έργο. Βοηθάει πολύ βέβαια και το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης και η σοβαρότητα με την οποία έχει στηθεί το έργο. Γιατί δεν είναι μια παιδιάστικη παράσταση, αντιθέτως την παρακολουθούν ευχάριστα και οι ενήλικες. Και πολλά από τα παιδιά ξανάρχονται στην παράσταση για να την παρακολουθήσουν εκ νέου.

e720c22f631c7ee97d7a292f4af7afb7

Και οι γονείς τι σας λένε, τι σχόλια κάνουν για το έργο;

Από την πλευρά των γονέων, τους ευχαριστεί πολύ που θίγουμε αυτό το θέμα και μας ευχαριστούν που επιτελούμε έναν εκπαιδευτικό ουσιαστικά σκοπό. Μας λένε ότι βάζουμε κι εμείς ένα λίθο στην προσπάθεια να δουν τα παιδιά την πραγματικότητα, να αφαιρέσουμε το κουκούλι της υπερπροστασίας.

Δεν είναι σκληρό να αποκαλύπτουμε στα μικρά παιδιά την πραγματικότητα σε όλη της τη διάσταση;

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τις πραγματικές καταστάσεις. Να μην φοβόμαστε να τους λέμε την αλήθεια. Να μην φοβόμαστε ας πούμε να τους μιλήσουμε για ένα διαζύγιο. Το διαζύγιο είναι προτιμότερο από το να βιώνει το παιδί μια συνεχή αρνητική ενέργεια στο σπίτι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την δύσκολη οικονομική κατάσταση –είναι προτιμότερο το παιδί να την γνωρίζει παρά να ζει μεψευδαισθήσεις. Από μικρά τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι.

Ποιοι πιστεύετε ότι κακομαθαίνουν τα παιδιά;

Κυρίως οι γιαγιάδες τα «κακομαθαίνουν», με την υπερπροστασία τους καλύπτουν την πραγματικότητα. Είναι λάθος όμως, γιατί τα παιδιά πρέπει από μικρά να προετοιμάζονται για τις δυσκολίες της ζωής ώστε να αυξάνονται οι δυνάμεις τους. Και το σχολείο πρέπει να παίζει το ρόλο του – να μην είναι εύκολο, ώστε να οξύνει το νου και τη θέληση του παιδιού.

ginaikes

Να έρθουμε λίγο και στην άλλη θεατρική παράσταση,για ενήλικες, όπου συμμετέχετε. Στο «Γάμοι, κηδείες και δεν έχω τίποτα να φορέσω», στο Booze Cooperativa. Και αυτό το έργο θίγει το θέμα του υπερκαταναλωτισμού. Εσείς είστε εξαρτημένη από τα ρούχα, τη μόδα;

Προσωπικά δεν είμαι εθισμένη στον καταναλωτισμό, μάλλον θα με χαρακτήριζα αντι-καταναλώτρια. Στο έργο αυτό, διαπιστώνει κανείς το δέσιμο που έχουν οι γυναίκες με τα ρούχα. Πώς θυμούνται τι φόραγαν στις σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Αν και πια, αυτή την ιδιαίτερη σχέση με τα ρούχα την έχουν και πολλοί νέοι άντρες. Οι σύγχρονοι άντρες είναι νάρκισσοι – θα έλεγα, παίζουμε ισότιμα μαζί τους σε αυτόν τον τομέα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.