Ξενώνας Εποχές… ένας ξενώνας εξαιρετικός κοσμεί τη γη του Πέλοπα!

Α… όπως Άνοιξη, Β… όπως Βιολογική κουζίνα, Γ… όπως Γεύση από γαλήνη, Δ… όπως Δάσος καστανιάς, Ε… όπως Εποχές, Ζ…όπως Ζωή, Η…όπως ηρεμία! Αν θέλετε για σας και τα παιδιά σας μια απόδραση που θα σας μείνει αξέχαστη, ακουλουθήστε μας σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι στη γη του Πέλοπα!
Ελάτε μαζί μας να περάσουμε μια μοναδική Πασχαλιά μέσα στη φύση. Να απολαύσουμε τις παροχές του 3ήμερου πακέτου διαμονής που έφτιαξαν ειδικά για εμάς και να ανακαλύψουμε τη γεύση της εξοχής στην πιο ελκυστική συσκευασία του ξενώνα Εποχές. Το έμπειρο προσωπικό του, τα άνετα δωμάτια και οι μοναδικές γεύσεις με άρωμα παράδοσης, μας περιμένουν για να δώσουν ξεχωριστή νότα στις διακοπές μας. Τα πέτρινα, κεραμοσκεπή κτίρια, βαφτισμένα με ονόματα δένδρων της περιοχής, φιλοξενούν 22 δωμάτια: 13 ενός χώρου με δυνατότητα φιλοξενίας 2 ατόμων και 9 οικογενειακά δωμάτια δύο χώρων, με δυνατότητα φιλοξενίας 4 ατόμων.

Τα δωμάτια δύο χώρων διαθέτουν επιπλέον: πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, τραπεζαρία και σαλόνι.

Αισθητική
Το αρχιτεκτονικό ύφος είναι δεμένο με το φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας την αίσθηση της συνέχειας ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. Οι χώροι, αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική γραμμή της περιοχής, με εσωτερικά παραθυρόφυλλα, γυμνό ξύλο, πέτρα και τερακότα και προσκαλούν τον επισκέπτη να νιώσει άνετα και οικεία.
Κάθε δωμάτιο έχει μοναδική ταυτότητα. Όπως και παλαιότερα τα έπιπλα και τα αντικείμενα έχουν τη δική τους, ανεξάρτητη θέση στο χώρο, παραμερίζοντας την εντοιχισμένη λογική: Οι ντουλάπες-έπιπλα, οι καλόγεροι, τα φωτιστικά, τα λεβέτια.

Το χωριό Αμπελιώνα

H Αμπελιώνα βρίσκεται επάνω σε ένα νοητό τρίστρατο, το οποίο  σχηματίζεται από την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Το όνομά της το οφείλει στα αμπέλια που  παλαιότερα καλλιεργούσαν οι κάτοικοι. Τώρα, κρυμμένη ανάμεσα σε καστανιές  αποτελεί ένα μικρό καταφύγιο φιλοξενίας και γαλήνης.

Η Αμπελιώνα εκπέμπει μιαν ιδιαίτερη γοητεία, που ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά μέσα μας και μας κερδίζει ανεπιστρεπτί. Ένας περίπατος στο χωριό, ένα τσίπουρο με τους ντόπιους, μία βόλτα στο δάσος, μία μικρή στάση στις κρήνες του χωριού… όλα συνταιριάζουν και μας ευχαριστούν, το κάθε ένα, με το δικό του τρόπο.

Το μαγαζάκι του Σπύρου…το στέκι της Αμπελιώνας
Λένε πως για να γνωρίσει κανείς ένα μέρος πρέπει να  συναναστραφεί τους ανθρώπους του. Το μαγαζάκι του Σπύρου λοιπόν είναι το στέκι  των Αμπελιωνιτών. Ο χώρος που θα σας καλωσορίσουν με απλότητα και  ζεστασιά. Κατηφορίζοντας το δρομάκι από τον Ξενώνα και αφήνοντας στα δεξιά σας το παλιό σχολείο φτάνετε στην Κεντρική  πλατεία, στο «μαγαζάκι του Σπύρου», ένα καφε-παντοπωλείο με εκλεκτά σπιτικά πιάτα, τσίπουρο του κυρ Παντελή, του ιδιοκτήτη και ελληνικός καφές με καλό καϊμάκι.

Η «Τρανή Βρύση»… ένας εγκάρδιος χαιρετισμός
Η πιο αρχοντική βρύση του χωριού. Με 4 κρουνούς, άφθονο τρεχούμενο νερό, με θόλο και καμάρες που στηρίζονται σε τρεις κίονες. Όλα φτιαγμένα με πελεκητή πέτρα και θαυμάσια συντηρημένα, μαρτυρούν παλιές δόξες. Εκεί, σε άλλους καιρούς, συναθροίζονταν οι γυναίκες για να γεμίσουν τις στάμνες τους και οι οδοιπόροι, λίγο πριν αφήσουν πίσω τους το χωριό έκαναν μία τελευταία στάση, καθώς η Τρανή βρύση βρίσκεται στην εμπασιά του χωριού.

Η Πηγή Τρίτσελη… ανάμεσα στα ξωτικά
Απέναντι από το μαγαζάκι του Σπύρου είναι το δρομάκι που κατευθύνεται προς το ποτάμι. Αφήστε την εκκλησία στο αριστερό σας χέρι και το χωριό πίσω σας και περπατήστε πάνω στο πέτρινο μονοπάτι που κατεβαίνει την πλαγιά, καταλήγοντας στην καρδιά του ρέματος. Διασχίζετε το ξύλινο γεφυράκι και καθώς  παίρνετε το μικρό μονοπάτι στα αριστερά, νιώθετε τη θετική ενέργεια του ποταμίσιου νερού. Ανάμεσα σε φτέρες και πλούσια υδρόβια  βλάστηση στέκεται η πηγή του Τρίτσελη. Ξαποστάστε στα πέτρινα καθίσματα, δοκιμάστε το φρέσκο νερό της και αφήστε την απόλυτη ησυχία να σας κυριεύσει. Λένε πως αν κανείς είναι τυχερός, θα συναντήσει τα μικρά ξωτικά των νερών…

Το Καστανοδάσος… το μοναδικό στη Δυτική Πελοπόννησο. Στην πλαγιά απέναντι από το χωριό, είναι αναπτυγμένο αμφιθεατρικά ένα πυκνό καστανοδάσος. Λόγω της σημασίας του, η  διατήρησή του επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο δάσος, περπατώντας, οδηγώντας ή ποδηλατώντας.

Αν ήδη βρίσκεστε στην Πηγή Τρίτσελη, συνεχίζετε προς το βουνό αφήνοντας το γεφυράκι στο δεξί σας χέρι. Φτάνοντας στην πρώτη διχάλα μπορείτε να συνεχίσετε ευθεία καταλήγοντας, μέσα από μία σύντομη διαδρομή ενός περίπου χιλιομέτρου, πίσω στο χωριό, έχοντας το πάντα στα δεξιά σας. Είναι μία όμορφη βόλτα, ιδιαιτέρως γιατί σας  δίνει μία πολύ ωραία εικόνα του χωριού, αλλά και γιατί μπορείτε να γεμίσετε τις  τσέπες σας με κάστανα!

Η εναλλακτική διαδρομή από την Πηγή, είναι να στρίψετε στη διχάλα αριστερά και να κάνετε το γύρο του Καστανοδάσους σε ένα βατό και ευχάριστο περίπατο, απόστασης  4 χλμ. συνολικά, όσο να επιστρέψετε στο χωριό. Εναλλακτικά, αυτή τη διαδρομή μπορείτε να την κάνετε με ποδήλατο ή και με το αυτοκίνητό σας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αμπελιώνα μπορείτε να επισκεφτείτε και την επίσημη σελίδα του χωριού: www.abeliona.gr

Περιήγηση & Δραστηριότητες
Με ορμητήριο τις Εποχές, μπορείτε να κάνετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, όπως yoga, πεζοπορία κλπ., μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής από όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα 11 χλμ. από την Αμπελιώνα στο δρόμο για την Ανδρίτσαινα. Ένα από τα πιο συγκλονιστικά μνημεία, όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Κτίστηκε από τον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα της Ακρόπολης εξού και φέρει το όνομα ο ‘‘Παρθενώνας της Πελοποννήσου’’.

Ανδρίτσαινα 17 χλμ. από την Αμπελιώνα. Στο νομό Ηλείας βρίσκεται η όμορφη κωμόπολη με τις πετρόχτιστες εκκλησίες, τα διατηρητέα κτίσματα και τις κατοικίες σημαντικών προσωπικοτήτων που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν ενός σημαντικού κέντρου του ελληνισμού.

Καρύταινα. 35 χλμ. από την Αμπελιώνα. Πάνω σε ύψωμα και κάτω από το κάστρο (δείγμα της φραγκικής αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα) της περιοχής προσφέρει μια εντυπωσιακή εικόνα στον επισκέπτη. Ο θρύλος το ‘χει πως το φάντασμα του «ιδιοκτήτη» του κάστρου, De Brigier, εμφανίζεται τα βράδια να περιφέρεται πάνω στα χαλάσματα. Εντυπωσιακός  είναι και ο ναός της Παναγίας (11ος αιώνας), ο Άγιος Νικόλαος (11ος αιώνας), η Ζωοδόχος Πηγή (15ος αιώνας) και πολλοί άλλοι ναοί διάσπαρτοι στα δρομάκια του χωριού.

Νέδα… Το θηλυκό Ποτάμι
Στην κοιλάδα της Νέδας βρίσκεται  το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας, η Νέδα. Τα νερά της Νέδας ξεκινούν από το όρος Λύκαιο, διασχίζοντας εκπληκτικά φαράγγια και καταλήγουν μετά από 32 χλμ. στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Το καλοκαίρι και αργά την άνοιξη, οι όχθες του ποταμού ενδείκνυνται για πεζοπορία αλλά καλύτερα να προτιμήσετε τις οργανωμένες εκδρομές γιατί η διάσχιση της Νέδας είναι δύσκολο εγχείρημα.

O ποταμός Λούσιος
Ένα από τα εντυπωσιακότερα ποτάμια της χώρας, µε τοξωτά γεφύρια, πηγές και πεντακάθαρα νερά. Η δημοφιλέστερη διαδρομή rafting στην Ελλάδα!

Ο Ναός της Αγίας Θεοδώρας
33 χλμ. από την Αμπελιώνα, με προσανατολισμό προς τη Μεγαλόπολη, επισκέπτεστε το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας το οποίο αποτελεί αρχιτεκτονικό παράδοξο καθώς η σκεπή του «φιλοξενεί» 17 μεγάλα δέντρα. Αίνιγμα αποτελεί το πώς αντέχει το βάρος του ένα μικρό κτίσμα του 10ου αιώνα το οποίο δεν φαίνεται να έχει θεμέλια. Την απάντηση πρέπει να την ψάξουμε στο θρύλο…

Λύκαιον Όρος
Στην κορυφή του Λυκαίου Όρους, λένε πως γεννήθηκε ο Δίας και το πρώτο ιερό που χτίστηκε αποτέλεσε τόπο λατρείας εξ ου και το όνομά του Ιερά Κορυφή των Αρκάδων. Στο Λύκαιο υπήρχε ιππόδρομος και στάδιο όπου λάμβαναν χώρα τα Λύκαια τα οποία αποτελούσαν θρησκευτική γιορτή και πολιτική συγκέντρωση με σκοπό την τελειοποίηση της ευγενικής άμιλλας και την ανύψωση της ψυχής. Μπορείτε να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους και το στάδιο του Λυκαίου Όρους. Για να πάτε στο Λύκαιο πρέπει να βρεθείτε στο χωριό Λύκαιο που βρίσκεται 10 χλμ. μακριά από την Αμπελιώνα προς τη Μεγαλόπολη.

Βιολογικά προϊόντα

Όπως κάθε εποχή μας δίνει τη φρεσκάδα μιας νέα αρχής, έτσι και οι Εποχές, μας δίνουν κάθε φορά και κάτι φρέσκο. Η αποκλειστική χρήση μόνο βιολογικών πρώτων υλών για την παρασκευή όλων των πιάτων του μενού, αποτελεί μια από τις πρωτοποριακές αλλαγές των Εποχών. Στις Εποχές προμηθευόμαστε όλα μας τα προϊόντα μόνο από πιστοποιημένους παραγωγούς για βιολογικές καλλιέργειες. Έτσι διασφαλίζουμε για εσάς απόλυτα υγιεινές γευστικές επιλογές και μια τεράστια ποικιλία βιολογικών πιάτων. Χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή πρόσθετων, διατηρούν όλα τα αγνά τους στοιχεία, συμβάλλουν στην καλή υγεία και χαρίζουν στον οργανισμό όλη την ενέργεια και τη δύναμη που έχει ανάγκη για τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Για τιμές και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα:
+30 210 62 36 150
+30 2626 023 991 – 3

Ο ξενώνας Εποχές ανήκει στον όμιλο Aldemar Hotels.