Αρχική Infokids Υγεία Οι Έλληνες γονείς ελέγχουν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους

Οι Έλληνες γονείς ελέγχουν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους

Όχι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε αποκαρδιωτικό είναι το ποσοστό των Ελλήνων γονιών που είναι ενήμεροι για το ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται τα παιδιά τους. Το 24% των Ελλήνων μπλοκάρουν η φιλτράρουν και ελέγχουν τις ιστοσελίδες στις οποίες περιηγούνται τα παιδιά τους, ποσοστό το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.

Όσον αφορά το σύνολο των κρατών της Ευρώπης, παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Τα ποσοστά γονικού ελέγχου στο Ίντερνετ ποικίλλουν από 54% στη Βρετανία έως 9% στη Ρουμανία, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Εκτός από τη χρήση του γονικού ελέγχου, το 70% των γονέων που ρωτήθηκαν στην έρευνα ΕUKidsOnline, δήλωσαν ότι ρωτούν τα παιδιά για τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο. Το 58% των γονέων υποστηρίζουν ότι μένουν δίπλα στα παιδιά τους, όταν αυτά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία των προγραμμάτων λογισμικού γονικού ελέγχου (26 δημοφιλή εργαλεία γονικού ελέγχου για προσωπικούς υπολογιστές, τρία για κονσόλες παιχνιδιών και δύο για κινητά τηλέφωνα) ελέγχθηκαν από το πρόγραμμα SIP-BENCH.

Τα «εργαλεία» λογισμικού ελέγχθηκαν σύμφωνα με τέσσερα κριτήρια: Λειτουργικότητα, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και χρηστικότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 84% των προγραμμάτων λογισμικού επιτρέπουν στους γονείς να αποκλείουν την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες, είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα του αποκαλούμενου περιεχομένου web 2.0, όπως π.χ. ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ή ιστολόγια.

Στη μελέτη διαπιστώνεται επίσης ότι το υπάρχον λογισμικό είναι κατάλληλο για φιλτράρισμα διαδικτυακού περιεχομένου για ενήλικες, αλλά ότι παραμένει η πιθανότητα τουλάχιστον κατά 20% να μπορέσουν να περάσουν μέσα από τα φίλτρα τους ιστοσελίδες ακατάλληλες για παιδιά και ιδίως εκείνες που ενθαρρύνουν τους νέους να βλάψουν τον εαυτό τους (δικτυακοί τόποι που προωθούν την ανορεξία, την αυτοκτονία ή τον αυτοακρωτηριασμό). Ταυτόχρονα, μπλοκάρονται άλλοι ιστότοποι που περιλαμβάνουν περιεχόμενο ειδικά προορισμένο για παιδιά.

Στη διεύθυνση www.yprt.eu/sip διατίθεται βάση δεδομένων, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν το πλέον κατάλληλο εργαλείο γονικού ελέγχου για τις ανάγκες τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.