Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Οι βιταμίνες δεν αποτρέπουν την υπέρταση στην εγκυμοσύνη

Οι βιταμίνες δεν αποτρέπουν την υπέρταση στην εγκυμοσύνη

Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών C και Ε δεν προλαμβάνει την προεκλαμψία, μια διαταραχή της αρτηριακής πίεσης στις εγκύους, ανέφεραν Αμερικανοί επιστήμονες σε νέα τους έρευνα.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα μελέτης 4,5 ετών σε σχεδόν 5.000 γυναίκες έδειξαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν πολύ υψηλές δόσεις αυτών των δύο βιταμινών είχαν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με τις έγκυες που λάμβαναν placebo.

«Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τη θεραπεία με αυτά τα φάρμακα» στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δήλωσε ο Dr. James Roberts του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτη. «Είναι σαφές ότι οι βιταμίνες C και Ε δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα.» Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκύψει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η οποία περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση και υπερβολική παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα. Παρόλο που οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μην είναι τεράστιες, η προεκλαμψία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και ορισμένες φορές μοιραίες επιπλοκές για τη γυναίκα και το μωρό.

Ο Dr. Roberts τόνισε ότι τα τελευταία ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι έγκυες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τις προγεννητικές τους βιταμίνες, οι οποίες περιέχουν πολύ χαμηλότερες δόσεις βιταμίνης C και Ε.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, βρήκε ότι και άλλα προβλήματα, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή η ανάγκη για καισαρική τομή, επίσης δεν επηρεάστηκαν από την καθημερινή λήψη 1.000 mg βιταμίνης C ή 400 IU βιταμίνης Ε.Ο Dr. Roberts δήλωσε ότι δύο ακόμη μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι οι βιταμίνες μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλλουν στην υπέρταση.

Ωστόσο, οι βιταμίνες παίζουν άλλους ρόλους στην προστασία από νόσους. «Στις ΗΠΑ, οι μαιευτήρες γενικά συνιστούν στις εγκύους να λαμβάνουν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα ειδικό για την εγκυμοσύνη, ιδίως αν δεν ακολουθούν καλά ισορροπημένη διατροφή» δήλωσε η Dr. Catherine Spong, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, το οποίο συνέβαλε στη χρηματοδότηση της μελέτης.

«Στη μελέτη μας, οι συμμετέχουσες έλαβαν συμπληρώματα που περιείχαν υψηλότερες δόσεις βιταμινών C και Ε - περίπου 10 φορές υψηλότερες από αυτές που περιέχονται στις τυπικές προγεννητικές βιταμίνες - επιπρόσθετα στις βιταμίνες κύησης που μπορεί ήδη να λάμβαναν» εξήγησε η Dr. Catherine Spong. Στις ΗΠΑ, η προεκλαμψία είναι παρούσα στο 15% των πρόωρων τοκετών και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο τη μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Πηγή:
healthview.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.