Οι κουρασμένες γυναίκες “το ρίχνουν” στο φαΐ

Ανακούφιση στο φαγητό βρίσκουν πολλές γυναίκες οι οποίες διακατέχονται από έντονο στρες και γυρνούν εξουθενωμένες από την δουλειά τους. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη από την Φινλανδία, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι γυναίκες που ανέφεραν ότι αισθάνονταν εξουθενωμένες από την δουλειά τους, ήταν πιθανότερο να έχουν αναπτύξει τη συνήθεια της «συναισθηματικής όρεξης», δηλαδή να τρώνε όταν αισθάνονταν αγχωμένες, είχαν αγωνία ή ήταν πεσμένες ψυχολογικά, παρά όταν απλώς πεινούσαν.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι ήταν πιο επιρρεπείς στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής. Δεν μπορούσαν δηλαδή να νιώσουν το αίσθημα του κορεσμού και σταματούσαν να τρώνε μόλις τελείωνε το φαγητό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 230 γυναίκες, 30-55 ετών. Όλες ήταν εργαζόμενες, και στην αρχή της μελέτης είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για την εργασιακή κόπωση και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Το 22% των γυναικών υπέφερε από κάποιου βαθμού εργασιακή κόπωση. Αυτή η ομάδα, είχε υψηλότερο δείκτη στην μέτρηση της συναισθηματικής όρεξης και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εργασιακή κόπωση δεν είχε εμφανείς επιπτώσεις στο σωματικό βάρος των γυναικών. Στην αρχή, οι μισές γυναίκες που ανέφεραν ότι δεν ήταν ικανοποιημένες με τη δουλειά τους είχαν κανονικό βάρος, συγκριτικά με το ένα τρίτο εκείνων που δεν είχαν επαγγελματικά προβλήματα.

Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο μορφωτικό επίπεδο, καθώς οι γυναίκες με εργασιακή κόπωση είχαν γενικά υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και η ακαδημαϊκή εκπαίδευση συσχετίστηκε με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή καθώς η συναισθηματική πείνα είναι πιθανός παράγοντας κινδύνου παχυσαρκίας. Δεν μπορεί να θεωρηθεί μια υγιής πρακτική, δεδομένου ότι οι αγχωμένοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να υπερκαταναλώνουν σοκολάτες και πρόχειρα γεύματα, αντί φρούτων και λαχανικών.