Οι λεπτές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης με πρωτοποριακή ενδοχειρουργική απεικόνιση στη χώρα μας

Εδώ και τρεις μήνες, οι πιο λεπτές επεμβάσεις της σύγχρονης Νευροχειρουργικής και Ορθοπαιδικής Χειρουργικής διενεργούνται με το πλήρες φορητό σύστημα αξονικής τομογραφίας O-arm, αποφέροντας τεράστια οφέλη στους ασθενείς – μείωση του χρόνου της επέμβασης, μείωση της έκθεσης σε ραδιενέργεια σε επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, μείωση του χρόνου νοσηλείας και αποφυγή επομένως ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων-, αλλά και στους ίδιους τους χειρουργούς, αφού τους προσφέρει αίσθηση ασφάλειας κατά την επέμβαση, ενώ μέχρι τώρα στις δύσκολες επεμβάσεις πήγαιναν σχεδόν στα τυφλά.

Η πλατφόρμα O-arm της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Medtronic αποτελεί “σταθμό’ στην ενδοχειρουργική απεικόνιση και σε συνδυασμό με το σύστημα χειρουργικής πλοήγησης (Navigation), παρέχει στο χειρουργό 100% ακρίβεια στον εντοπισμό και τη διαχείριση ακόμα και των πιο ευαίσθητων βλαβών, αφού προσφέρει στον χειρουργό πληρέστερη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο μέσα στο χειρουργείο.

Το σύστημα, που στην ουσία είναι ένας τεχνολογικά εξελιγμένος αξονικός τομογράφος, επιτρέπει τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ακόμα και σε ανατομικά πολύ επικίνδυνες περιοχές, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση ιατρικού λάθους, αλλά και σε λεπτές ή προηγουμένως ανεγχείρητες κρανιο-εγκεφαλικές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκου εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, μυοσκελετικών όγκων λεκάνης και άκρων ή γενικότερα ευαίσθητες επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, όπως μας ανέφερε ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Κλινικής Π.Γ.Ν. “Αττικόν” κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που δίνει ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Mediterraneo κ. Γεώργιος Αθανασίου, όπου οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν στη σπονδυλική στήλη το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι αν θα μείνουν παράλυτοι. Τώρα, πλέον, η ανασφάλεια για το νευρικό ιστό και ο φόβος του χειρουργού και του ασθενούς για κάποιου είδους παράλυση είναι, πράγματι, σε μηδενικό επίπεδο.