Αρχική Διάφορα Οι μύθοι του Αισώπου κάνουν στάση στο μουσείο Μπενάκη

Οι μύθοι του Αισώπου κάνουν στάση στο μουσείο Μπενάκη

«Μανώλης Χάρος. Αισώπου Μύθοι» είναι ο τίτλος της έκθεσης με την οποία το μοσείο Μπενάκη εγκαινιάζει τη νέα σεζόν και έχει για πρωταγωνιστές το λελέκι, το βατράχι, το κουνούπι, την αλεπού, το βατράχι, τον κόρακα.

Ο Μανώλης Χάρος είναι ο εικαστικός που ζωντάνεψε τους ανθρωπόμορφους χαρακτήρες του Αισώπου με 25 δισδιάστατα έργα και τρισδιάστατες κατασκευές, καθώς και με ντοκουμέντα και ιστορικές αναπαραστάσεις των μύθων από παλιότερες εκδόσεις που εντόπισε δουλεύοντας στο Παρίσι και αργότερα στη μεγαλύτερη παιδική βιβλιοθήκη στον κόσμο στο Πρίνστον στην Αμερική.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του καλλιτέχνη έχουν οι ζωικοί ομιλούντες χαρακτήρες του Αισώπου, επίκαιροι ως όχημα έκφρασης για την κριτική βασικών κοινωνικών συμπεριφορών, παρά το πέρασμα 2500 χρόνων. Στα πλάσματα αυτά αποδίδεται ένας εσωτερικός κόσμος, πλούσιος σε αρετές, εμμονές, κακίες που εμφαίνονται ποικιλότροπα στην εικαστική τους ζωή. Τα έργα δεν εικονογραφούν απλά δέκα μύθους, αφού αυτό που επιδιώκεται μέσα από τα μικρά αφηγήματα του Αισώπου με τον ηθικοδιδακτικό, συμβολικό, αλληγορικό και παραβολικό χαρακτήρα είναι η μύηση του κοινού σε έναν κώδικα ηθικής, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε κοινωνία και πολιτισμό.
Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί και μια σειρά από παιχνίδια χειροτεχνίας και ιχνογραφίας, δημιουργία του καλλιτέχνη, επίσης αναφορικά στους μύθους του Αισώπου.

Οπως σημειώνει μάλιστα η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Ελένη Αθανασίου "ο Μανώλης Χάρος ερμηνεύει τον Αίσωπο ως ποπ είδωλο μέσα από διάφορα μέσα, υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην δεκαετία του '60: ακρυλικά, ακουαρέλα, αλουμίνιο, κολάζ, σχέδιο, ξυλογραφία, βίντεο..."

Η έκθεση περιμένει μικρούς και μεγάλους για να την ανακαλύψουν μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ πλαισιώνεται από βίντεο της παράστασης «Αισώπου Μύθοι» της Ομάδας Oper (0) που είχε ανέβει στο Εθνικό Θέατρο τον περασμένο Φεβρουάριο σε σκηνικά Μανώλη Χάρου (κάθε Τετάρτη και Σάββατο, στις 15.00).

Πού

Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτίριο) Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη, τηλ. 210 3671000: «Μανώλης Χάρος. Αισώπου Μύθοι».

Πότε
Διάρκεια 6 Σεπτεμβρίου _ 16 Οκτωβρίου


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.