Αρχική InfoMommy Σχέσεις Οι συγκρούσεις αποτελούν μέσο λήψης αποφάσεων

Οι συγκρούσεις αποτελούν μέσο λήψης αποφάσεων

Όπου και όποτε συμβιώνουν άνθρωποι και πρέπει να παίρνουν αποφάσεις από κοινού ή εναντίον αλλήλων οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Οι συγκρούσεις δημιουργούνται σε ανοιχτές ως προς την απόφαση καταστάσεις δηλαδή σε καταστάσεις όπου από τη σκοπιά των συμμετεχόντων δεν είναι σαφής η έκβαση της σύγκρουσης και ταυτόχρονα η σύγκρουση αφορά μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από συγκρουσιακές καταστάσεις.

Το αρχικό ξέσπασμα-ξεκίνημα της σύγκρουσης προϋποθέτει τη συμμετρία της σχέσης. Οι συγκρούσεις ιδιαίτερα στο επίπεδο των σχέσεων, αποτελούν κατάλληλο μέσο για την επίτευξη ενός αντικειμενικού σκοπού. Η σύγκρουση είναι μια πράξη έντασης και βίας για να εξαναγκαστεί ο αντίπαλος να εκπληρώσει τη δική μας βούληση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο στόχος της μιας τουλάχιστον αντιμαχόμενης πλευράς είναι να τερματίσει τη συμμετρία στη σχέση μεταξύ των εμπλεκόμενων η οποία αποτελεί βάση της σχέσης. Ο παράδοξος σκοπός της σύγκρουσης είναι ο τερματισμός της. Κερδίζω μια σύγκρουση σημαίνει επιβάλλω μια απόφαση και εγκαθιστώ την ασυμμετρία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Η σύγκρουση ως αυτοποιητικό σύστημα

Όποιες και αν είναι οι «επίσημες» και αντικειμενικές αιτίες για την έναρξη μια σύγκρουσης, ελάχιστη σχέση έχουν με τους μηχανισμούς και τις λειτουργίες που φροντίζουν για τη συνέχιση τους. Μέσα στις συγκρούσεις δοκιμάζονται προσωπικά όρια, σκέψεις και συναισθήματα, επιστρατεύονται προσωπικά αποθέματα και δημιουργούνται νέες ισορροπίες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για τον καθένα που εμπλέκεται.

Αν ο στόχος της σύγκρουσης όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι η παραγωγή μια ασύμμετρης σχέσης τότε έστω και η παρεμπόδιση της είναι λόγος να μην χαθεί ο αγώνας, να μην λυθεί η σύγκρουση. Όσο μια σύγκρουση δεν λύνεται υπάρχει ακόμα η δυνατότητα τελικά κάπως να κερδηθεί. Το να μη χάσεις σε μια σύγκρουση είναι πιο εύκολο από ότι να την κερδίσεις.

Λειτουργίες της σύγκρουσης

Η έκβαση της σύγκρουσης δημιουργεί νέα σχήματα και νέες συνισταμένες εξουσίας/υποταγής, η «κερδισμένη» σύγκρουση «αποδεικνύει» de facto σε ποια πλευρά πρέπει να καταλογιστεί η εξουσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στην γαλήνη και την ηρεμία μέσα σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Ταυτόχρονα γίνεται εγκατάσταση ενός νέου μηχανισμού διάδρασης, αλλάζει δηλαδή και ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση. Ανακαλύπτονται νέοι τρόποι και εγκαθίστανται νέα σχήματα σχέσεων.

Συνθήκες δημιουργίας συγκρούσεων

Οι παράγοντες που συντηρούν μια σύγκρουση είναι άλλοι από εκείνους που τον προκαλούν, αφού ξεκινήσει μια φορά η σύγκρουση συντηρεί τον εαυτό της.

Συγκρούσεις διεξάγονται πάντοτε μεταξύ ατόμων που βρίσκονται μεταξύ τους σε διάδραση και τα οποία τα συνδέει μια ιστορία διαδράσεων. Μόνο η κοινή ιστορία η οποία είναι πάντοτε μια ιστορία εκατέρωθεν διαταράξεων προσφέρει το φόντο των συγκρούσεων. Όποιος δεν ξέρει τίποτα για τον άλλο δεν κάνει πόλεμο μαζί του.

Το κατάλληλο περιβάλλον για τη δημιουργία των συγκρούσεων είναι όταν η μια από τις δυο πλευρές αμφισβητήσει ανοιχτά τους κανόνες του παιχνιδιού της συνήθους-αναμενόμενης διάδρασης και επικοινωνίας συνεπώς και το είδος της σχέσης. Αυτό συμβαίνει όταν στην πορεία της κοινής ιστορίας διαδράσεων τα άτομα εξελίσσονται διαφορετικά και γι’αυτό στην αξιολόγηση της μιας τουλάχιστον πλευράς θα έπρεπε η σχέση και οι κανόνες της να οριστούν εκ νέου. Το παράδειγμα των παιδιών με τους γονείς εδώ είναι πολύ ξεκάθαρο.

Σταύρος Καρπουχτσής
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής MSc

Τηλέφωνο/FAX 2310 912382

info@epilysi.com
www.epilysi.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.