Οι ώρες αγωνίας και η ευτυχής κατάληξη στην περιπέτεια της μικρής Σουαϊέν Σουιτλίν (3, 5 ετών)

Το Χαμόγελο του Παιδιού, έπειτα από την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης της εξαφάνισης της μικρής Φιλιππινέζας Σουαϊέν, μοιράζεται μαζί μας τις ώρες αγωνίας που έζησε από τη στιγμή που ενημερώθηκε από την Αστυνομία ότι ένα κοριτσάκι 3,5 ετών αγνοούνταν ήδη 7 ώρες. Όπως δήλωσε η μητέρα της, η οποία κατάγεται από τις Φιλιππίνες, το παιδί εξαφανίστηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου 2012 στις 11:00 από πλατεία της περιοχής των Αμπελοκήπων στην Αθήνα.

Λόγω της σοβαρότητας της περίπτωσης και δεδομένων των κινδύνων που ενδεχομένως διέτρεχε το μικρό κορίτσι κρίθηκε αναγκαία η ενεργοποίηση του συστήματος Amber Alert. Ωστόσο η διαδικασία διεκόπη καθώς δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί φωτογραφία της Σουϊτλίν. Ακολούθησε ανακοίνωση της εξαφάνισης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού STAR, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκλησή μας. Καθώς ο χρόνος κυλούσε και οι πληροφορίες που δίνονταν δεν οδηγούσαν στα ίχνη της ανήλικης, κάναμε την υπέρβαση προχωρώντας για πρώτη φορά στην ενεργοποίηση Amber Alert χωρίς φωτογραφία παιδιού.

Ευτυχώς τα καλά νέα ήρθαν από την Αστυνομία και ενημερωθήκαμε ότι η ανήλικη είχε βρεθεί και ήταν καλά στην υγεία της. Κατόπιν παρέμβασης της Εισαγγελίας βρεθήκαμε άμεσα κοντά στη Σουϊτλίν και της δώσαμε τη ζεστή αγκαλιά και την ασφάλεια που έχει ανάγκη κάθε παιδί. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών καθώς υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι το παιδί βρισκόταν σε κίνδυνο.

Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα πλαίσια των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει, διαθέτει την τεχνογνωσία να χειρίζεται με επαγγελματισμό και εξειδίκευση περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων. Σε διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

Eίναι μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το οποίο εδρεύει στην Washington των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι μέλος του Δ.Σ. στο Missing Children Europe.

Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών για την προστασία των παιδιών (Child Helplines International) που περιλαμβάνει τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης από 160 χώρες.

Είναι αναγνωρισμένος συνεργαζόμενος φορέας στο DPI (Department of Public Information) των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι αναγνωρισμένος Μ.Κ.Ο. με συμβουλευτικό ρόλο στο ECOSOC (Economic and Social Council) των Ηνωμένων Εθνών

Είναι μέλος στο διεθνές site για τις εξαφανίσεις ανηλίκων www.missingkids.com

Είναι μέλος στην EFSC (European Federation for Street Children).

Στην προσπάθεια του Οργανισμού μας να δραστηριοποιηθεί και να σταθεί κοντά στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και βρίσκονται σε κίνδυνο, προβαίνουμε στη δημιουργία, εκτύπωση και ανάρτηση αφισών τους σε σημεία της χώρας μας, σε συνεργασία πάντα με τις ελληνικές αρχές. Συνεργαζόμαστε επίσης με Μ.Μ.Ε. και άλλους φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεση τους.