«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: τελευταία παράσταση στο θέατρο Ακροπόλ (26/12)

Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη, που ερμηνεύονται ζωντανά από τον μουσικό Παναγιώτη Κραμπή.
Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασσικού διηγήματος.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και  κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο Έλληνας μετανάστης, απανταχού της γης.

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία του ανά την Ελλάδα επί τέσσερα χρόνια και την παρουσίασή του στην Αθήνα, ο «Αμερικάνος» κάνει την τελευταία του αθηναϊκή στάση στο  θέατρο Ακροπόλ. Με τη συνοδεία πιάνου ο «Αμερικάνος» παίρνει σάρκα και οστά, με το λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη να ακούγεται σήμερα πιο επίκαιρος παρά ποτέ.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση : Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Κραμπής
Σκηνική Επιμέλεια : Λίνα Μότσιου

Info: Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, τηλ. 210.3643700

Παραστάσεις: 25 & 26 Δεκεμβρίου, στις 18.00

Διάρκεια παράστασης : 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου:
15 Ευρώ κανονικό
10 Ευρώ μειωμένο

Πώληση εισιτηρίων: Θέατρο Ακροπόλ Ιπποκράτους 9 -11,
www.ticketservices.gr και στο τηλ. 210-7234567, καταστήματα Public