Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Ο αρχαιότερος εγκέφαλος έχει το μέγεθος γαρίδας

Ο αρχαιότερος εγκέφαλος έχει το μέγεθος γαρίδας

Πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες υπήρξαν πολύπλοκοι εγκέφαλοι. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν αλλάξει πολύ λίγο σε σχέση με τα χρόνια που έχουν περάσει. Όλα αυτά αποκάλυψε η ανακάλυψη ενός απολιθώματος αρθρόποδου ηλικίας περίπου 520 εκατ. ετών, στο οποίο εντοπίστηκαν απρόσμενα εξελιγμένες εγκεφαλικές δομές.

Οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Κινέζοι ερευνητές αναφέρουν ότι το εύρημά τους είναι το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα που φέρει εγκέφαλο.

Το απολίθωμα, μήκους περίπου επτά εκατοστών, βρέθηκε στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας κι ανήκει σ' ένα εξαφανισμένο είδος ασπόνδυλων αρθρόποδων (Fuxianhuia protensa), το οποίο συνδυάζει εξελιγμένο εγκέφαλο με πρωτόγονο σώμα. Το απολίθωμα θεωρείται ένας ακόμα «χαμένος κρίκος» που ρίχνει φως στην εξελικτική ιστορία της συνομοταξίας των αρθρόποδων, η οποία περιλαμβάνει τα έντομα, τα αραχνοειδή και τα μαλακόστρακα.

Ο απολιθωμένος αρχαίος εγκέφαλος έχει το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση του εγκεφάλου μιας σημερινής γαρίδας. Είναι χωρισμένος σε τρία μέρη, που ενώνονται στην περιοχή του στόματος, ενώ φαίνονται και νευρωνικές συνδέσεις με τα πρωτόγονα μάτια, κάτι που δείχνει ότι το ζώο επεξεργαζόταν εγκεφαλικά οπτικές πληροφορίες, κάτι που του επέτρεπε να επιβιώνει σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

Το απολίθωμα ενισχύει τη θεωρία ότι από τη στιγμή που εξελικτικά εμφανίστηκε το βασικό σχέδιο (νευρωνικό κύκλωμα) του εγκεφάλου, άλλαξε λίγο στη συνέχεια, αντίθετα με τα αισθητήρια όργανα (π.χ. μάτια) που υπέστησαν σημαντικές αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.