Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Ο γιος μου θα γίνει 4 το Νοέμβριο! Μέχρι να γίνει 3 ήταν ένα καλόβολο, ευγενέστατο, ήρεμο παιδάκι. Μόλις έσβησε το 3ο κεράκι σαν από θαύμα έγινε κάποιος άλλος.

Ο γιος μου θα γίνει 4 το Νοέμβριο! Μέχρι να γίνει 3 ήταν ένα καλόβολο, ευγενέστατο, ήρεμο παιδάκι. Μόλις έσβησε το 3ο κεράκι σαν από θαύμα έγινε κάποιος άλλος.

Ερώτηση: Ο γιος μου θα γίνει 4 το Νοέμβριο! Μέχρι να γίνει 3 ήταν ένα καλόβολο, ευγενέστατο, ήρεμο παιδάκι. Μόλις έσβησε το 3ο κεράκι σαν από θαύμα έγινε κάποιος άλλος. Μέχρι τα 2 του χρόνια τον κράταγε η μητέρα μου και εδώ και ενάμιση χρόνο είμαι άνεργη και είμαστε συνέχεια μαζί. Εγώ του βάζω όρια, όμως ο μπαμπάς του επειδή τον βλέπει πολύ λίγες ώρες, γιατί είναι ο μόνος που εργάζεται, θεωρεί ότι είναι το φιλαράκι του. Περνάμε δύσκολα οικονομικά, με πολλές συγκρούσεις στο σπίτι λόγω της τωρινής κατάστασης και πολλές φορές δεν έχω κι εγώ την υπομονή να αντιμετωπίσω τις υστερίες και τις παραξενιές του μόλις 3μισι ετών "εφήβου" μου! Πολλές φορές μετά από τιμωρία ή πολλή φωνή κλαίω θεωρώντας ότι κάτι κάνω λάθος εγώ, γιατί το παιδί μου δεν ακούει κανέναν, κάνει ό,τι θέλει εκείνο, δεν κοιμάται πολύ και δεν ακολουθεί κανένα πρόγραμμα, δεν κάθεται σε καρέκλα ούτε 5 λεπτά και δεν ξέρω αν είναι η φάση αυτή περαστική λόγω ηλικίας, ή πάσχει από το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Το Σεπτέμβριο θα πάει και σταθμό για πρώτη φορά, δεν ξέρω τι πρόβλημα θα προκύψει και εκεί, αλλά νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει λίγο το παιδί από το περιβάλλον του σπιτιού!

Απάντηση: Γεια σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα που απευθύνατε στο infoKids.gr. Μέσα στο ίδιο ερώτημα… υπάρχει και η απάντηση!

Πρώτα απ όλα αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι τα παιδιά στην ηλικία του γιου σας φυσικά και αλλάζουν! Σταματούν να είναι καλόβολα (εκεί που τα αφήνουμε εκεί να κάθονται!) γιατί πολύ απλά περνούν σε ένα άλλο στάδιο. Αυτονομούνται! Έχουν μάθει να λένε «όχι», θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους (χωρίς περιορισμούς), αναπτύσσουν τα δικά τους προσωπικά γούστα. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή εκ μέρους των γονιών να θέσουν όρια (όπως πολύ σωστά λέτε ότι κάνετε.)

Εδώ ορισμένες φορές γίνεται κάτι περίεργο. Συνήθως από φόβο μερικοί γονείς – δίνουν πολύ σημασία στα όρια (τα οποία χρειάζεται να μπαίνουν συνεργατικά και μόνο ως προς όφελος του παιδιού – και ξεχνούν να… χαλαρώσουν λίγο. Προσπαθούν να μετατρέψουν την καθημερινότητα του παιδιού σε συνεχόμενο «μάθημα». Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το παιδί χρειάζεται να «μάθει», ενώ το να «παίξει» δεν έχει την ίδια σπουδαιότητα. Λένε ότι όταν τα όρια είναι πολύ στενά, το παιδί αντιδρά και πρέπει να βρούμε τι φταίει.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση μέσα στο σπίτι, λέτε ότι έχει πολύ ένταση και ότι και εσείς μοιάζει να είστε αρκετά πιεσμένη. Όλα αυτά δεν μπορούμε απλά να τα μεταμφιέσουμε "φορώντας ένα χαμόγελο" ή λέγοντας "είμαι καλά" γιατί το παιδί καταλαβαίνει και ρουφά σαν σφουγγάρι όλα αυτά που λέγονται ή δεν λέγονται.

Προτεραιότητα σε αυτή τη φάση λοιπόν έχει το να βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε για να μπορέσετε μετά, με μια πιο ψύχραιμη ματιά να δείτε τι μπορείτε εκ νέου να κάνετε με το παιδί. Χαλαροί γονείς = χαλαρά παιδιά. Αυτό δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να σας κάνει να "τα βάλετε με τον εαυτό σας και να νιώθετε κακή μαμά" αλλά είναι απλά ένας δείκτης ότι χρειάζεται να κάνετε διαφορετικά κάποια πράγματα. Ζητήστε βοήθεια και συνεργασία από τη μητέρα σας και το σύντροφό σας.

Αν ανησυχείτε για ελλειμματική προσοχή ή υπέρ-κινητικότητα ο κατάλληλος επαγγελματίας της ψυχικής υγείας γι' αυτό είναι ο παιδονευρολόγος ή ο αναπτυξιολόγος.

Παραθέτω λίγα πράγματα για τα όρια:

Τα όρια δεν είναι ίδια για όλους, είναι διαφορετικά για κάθε παιδί και για κάθε γονέα. Ό,τι λειτουργεί για κάποια οικογένεια μπορεί να μη λειτουργεί για κάποια άλλη.

Τα όρια πρέπει να συμβαδίζουν με την εξέλιξη του παιδιού και να προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά της ηλικίας του.

Δώστε χρόνο και χώρο στην οριοθέτηση, μην κάνετε και άλλα πράγματα μαζί! Μην προσπαθήσετε στην ίδια εβδομάδα να ‘μάθετε στο παιδί’ να πέφτει για ύπνο συγκεκριμένη ώρα και να κάνει μπάνιο και να βλέπει λιγότερη τηλεόραση!

Τα παιδιά δέχονται τα όρια μόνο όταν είναι σαφή και αναγνωρίσιμα.

Κατά την οριοθέτηση είναι σημαντική η επαφή με το παιδί: χαμηλώστε ώστε να έρθετε στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια, αγγίξτε το ώστε να εισπράξει τη σοβαρότητα όσων λέτε.

Μια μόνιμα αρνητική συμπεριφορά του παιδιού είναι πιθανό να μας δίνει "σήμα" ότι τα όρια που του έχουμε θέσει είναι πολύ στενά και ασφυκτικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να βάλουμε όρια στους άλλους είναι να βάλουμε καταρχάς όρια στον εαυτό μας.

Είναι συνήθως πιο εύκολο να το καταλάβουμε όταν τα παιδιά παραβιάζουν τα δικά μας όρια, παρά όταν εμείς παραβιάζουμε τα όρια των παιδιών μας.

Προαποφασίστε ποια είναι τα θέματα που επιδέχονται διαπραγμάτευση και ποια όχι. Τα συνεχόμενα άκαμπτα όρια φέρνουν αντιδράσεις.

Θέστε τα όριά σας ΠΡΙΝ και όχι ΜΕΤΑ. Όριο σημαίνει να πω: «Θα πάμε στις κούνιες και όταν σου πω ότι σε πέντε λεπτά θα φύγουμε περιμένω από σένα να αρχίζεις να μαζεύεις τα παιχνίδια σου. Αλλιώς δυστυχώς δεν θα πάμε πάλι στις κούνιες για δύο μέρες.» Αν αντίθετα πω: «Σε φώναζα μία ώρα για να έρθεις να φύγουμε άρα δεν έχει κούνιες αύριο…» Αυτό είναι τιμωρία και δεν φέρνει κανένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, επιλέξτε άλλο στυλ: ένα κάθετο όχι, η απομάκρυνση από το πεδίο μάχης, το χιούμορ, μπορεί να βοηθήσουν στο να δώσετε σε εσάς και στο παιδί σας την απαιτούμενη απόσταση που χρειάζεται για να μην παραζεσταθούν τα πράγματα!

Τα όρια πάντοτε μπαίνουν με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.