Ο γιος μου, που θα πάει Β’ Δημοτικού, βαριέται πολύ την αντιγραφή. Με δεδομένο αυτό το πρόβλημα, πρέπει να τον γράψω Αγγλικά από τώρα;

Ερώτηση. Έχω ένα γιο 7 χρονών, ο οποίος θα πάει Β’ Δημοτικού.
Σύμφωνα με τη δασκάλα του δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα στην ανάγνωση, αλλά έχει ένα θέμα με τα γράμματα. Βαριέται πολύ να γράψει την αντιγραφή του. Θυμάται τις λέξεις, αλλά αντιδρά όταν του λέω να τις γράψει.
Η ερώτησή μου είναι αν πρέπει να τον γράψω από τώρα στα αγγλικά.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση: Πρώτα απ΄ όλα ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids.

Όσον αφορά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αυτό που προτείνεται είναι το παιδί να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα έχουν καλύτερη σχολική απόδοση, αυξάνεται η δημιουργικότητά τους και λύνουν πιο εύκολα, περίπλοκα προβλήματα.
Πιο εξειδικευμένα τώρα.
Κάθε παιδί έχει τις δικές του προτιμήσεις και τους δικούς του ρυθμούς. Κάθε παιδί έχει το δικό του αγαπημένο τρόπο μάθησης. Ξεκινώντας από τη δική μας γλώσσα (ελληνικά) θα μπορούσατε να βρείτε δημιουργικούς, παιχνιδιάρικους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να αγαπήσει το γραπτό λόγο. Παίξτε κρεμάλα, παροτρύνετέ το να γράψει (αντί μαθημάτων) ένα ποίημα, ένα τραγούδι, ένα ανέκδοτο. Επαινέστε την προσπάθεια που κάνει όσο πιο συχνά μπορείτε και όχι το αποτέλεσμα. Πείτε για παράδειγμα: «Μου αρέσει τόσο πολύ όταν σε βλέπω να γράφεις αυτό το τραγουδάκι» ή «Το ξέρεις ότι αυτή τη φορά έγραψες καθαρότερα; Μπράβο σου!».
Όσον αφορά τα αγγλικά, μπορείτε να ξεκινήσετε να βάλετε το παιδί σε ένα τμήμα αγγλικών για λίγες φορές πριν δεσμευθείτε να πληρώσετε έναν ολόκληρο χρόνο. Παρουσιάστε στο παιδί, την ξένη γλώσσα ως παιχνίδι και όχι ως ακόμα μία δραστηριότητα που θα πρέπει να την ακολουθεί πιεστικά. Τέλος, δείτε αν το παιδί ενδιαφέρεται για τα αγγλικά ή ίσως για τα γαλλικά, τα ισπανικά ή τα ιταλικά. Όπως είπαμε, κάθε παιδί έχει τις δικές του προτιμήσεις και ενδιαφέροντα

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr