Αρχική Infokids Υγεία "Ο γιος μου σηκώνει χέρι επάνω μου". Πώς να το χειριστώ;

"Ο γιος μου σηκώνει χέρι επάνω μου". Πώς να το χειριστώ;

Πολλοί γονείς είναι μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών μέσα στο σπίτι τους και συχνά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την επιθετική συμπεριφορά που προέρχεται από ένα τόσο μικρό παιδί. Οι ηλικίες όπου συνήθως εμφανίζονται αυτού του τύπου οι συμπεριφορές είναι γύρω στα 3-5, όταν ακόμη το παιδί μιμείται εύκολα και αναπαράγει τις συμπεριφορές που βλέπει ή και βιώνει.

Η ψυχολόγος Υγείας/Εκπαίδευσης Αντιγόνη Κεμερλίογλου μάς λέει για το θέμα: " Όταν οι γονείς σηκώνουν χέρι στα παιδιά τους, τα παιδιά αντιγράφουν αυτήν τη συνήθεια και τη μεταφέρουν σε διάφορες σχέσεις τους. Είναι σαν να παίρνουν το μήνυμα ότι αυτός που ασκεί σωματική βία είναι ο δυνατός. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ταπεινώνονται. Πολλές φορές, μπορεί οι γονείς να μη χτυπήσουν τα παιδιά σωματικά, αλλά μπορεί να τα "χτυπήσουν" με τα λόγια, ξεφτιλίζοντας και υποτιμώντας τα. Αυτή είναι εξίσου άσχημη και αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά και δείχνει ότι ο ενήλικος δεν μπορεί να έχει τον αυτοέλεγχο.

Αν το παιδί με τη σειρά του χτυπήσει κάποια στιγμή το γονέα, μπορεί ο τελευταίος να το χειριστεί με τακτ, σαν παιχνίδι: "το χέρι  σου θέλει να με χτυπήσει; Γιατί; Έκανα κάτι ή είπα κάτι που δεν του άρεσε; Πώς θα σου φαινόταν αν εγώ χτύπαγα την αγαπημένη σου κούκλα;"

Με αυτό τον τρόπο δεν χαρακτηρίζουμε το παιδί στο σύνολο, αφού απευθυνόμαστε στο χέρι του. Επίσης, στη θέση του παιδιού βάζουμε την κούκλα, ώστε να μπορέσει το παιδί να πάρει απόσταση από τη συναισθηματική φόρτιση που έχει δημιουργηθεί.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.