Ο Ευτύχης Μπλέτσας στο infokids για το Φεστιβάλ Ελαιολάδου

Το μήνυμα της υγιεινής διατροφής και της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου θα δώσει στα παιδιά ο αγαπημένος μάγειρας μικρών και μεγάλων Ευτύχης Μπλέτσας, το τριήμερο του 5ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, μεταφέροντας τα Μουσικομαγειρέματα στο ΣΕΦ. Θα τραγουδήσει ζωντανά με την κιθάρα του και θα ετοιμάσει έξυπνα σνακ με Ελαιόλαδο.

Λίγο προτού πάρει το σκούφο του και την κιθάρα του για το ΣΕΦ μιλάμε μαζί του για το φεστιβάλ Ελαιολάδου, την αξία του αλλά και τη διατροφή των παιδιών.


Τι θα παρουσιάσετε στα Μουσικομαγειρέματα στο ΣΕΦ και ποιος είναι ο στόχος αυτής της δράσης;

Αυτή τη φορά τα Μουσικομαγειρέματα θα είναι ένα αφιέρωμα στο ελαιόλαδο. Κάθε φορά βέβαια γίνεται αναφορά στο ελαιόλαδο, απλά στο φεστιβάλ στόχος είναι μέσα από εύκολες συνταγές που θα παρουσιάσω να προάγω την υγιεινή διατροφή, με βάση το ελαιόλαδο, με ψυχοπαιδαγωγικό τρόπο. Στόχος είναι να διασκεδάσουν τα παιδιά αλλά και να μάθουν. Επίσης θα κάνω και μια ομιλία με θέμα “Το λάδι στην κουζίνα και τη γλώσσα μας” στην ημερίδα του Σαββάτου.


Πόσο σημαντική είναι η διατροφική αξία του ελαιολάδου;

Είναι πολύ σημαντική. Το ελαιόλαδο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή λιπαρών για τη διατροφή μας και εκτός αυτού πρέπει να το δούμε και από την πλευρά της οικονομίας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγουμε.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό στα παιδιά και να το βάλουμε στη διατροφή τους;

Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας καταναλώνουμε αρκετό ελαιόλαδο, ωστόσο μεγάλη ποσότητα λιπαρών που καταναλώνουμε προέρχονται από φυτικά λιπαρά. Για τα παιδιά πιστεύω ότι πρέπει να μάθουν τις ευεγερτικές του ιδιότητες, να τους πούμε ότι χαρίζει στον οργανισμό ευεξία, δύναμη και ενέργεια. Καλό είναι επίσης, όσο περισσότερα παιδιά να γνωρίζουν την διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου. Μιλώντας βέβαια για πιο μεγάλα παιδιά καλό θα είναι να γνωρίζουν όχι μόνο πράγματα για την παραγωγή αλλά και γύρω από το μάρκετινγκ και το πώς μπορούμε να το προωθήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, αφού μιλάμε για ένα βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας.

Πώς είναι η διατροφή των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ελληνόπουλα σήμερα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας;
Τα νούμερα της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας δεν δείχνουν ότι τα παιδιά ακολουθούν την καλύτερη διατροφή. Θα πρέπει οι γονείς να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, οπωσδήποτε σαλάτα με κάθε γεύμα και γενικά να τρέφονται πιο υγιεινά. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται τα σνακ και το φαγητό απέξω. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, που μπορεί κανείς να βρει νόστιμα, υγιεινά και φθηνά σνακ, ανάλογα με το τι ζητάει. Γενικότερα, επειδή πιστεύω ότι τα τα παιδιά λειτουργούν λίγο σαν “Δούρειος Ίππος” μέσα στο σπίτι, δηλαδή μπαίνουν και φέρνουν αλλαγές, θεωρώ ότι αν τα παιδιά μπουν στη διαδικασία να γνωρίσουν την υγεινή διατροφή μέσα από ψυχοπαιδαγωγικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο, αυτό θα έφερνε μεγάλη διαφορά και στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους.