Ο Κώστας Βουτσάς κοντά στο Χαμόγελο του Παιδιού

Τον γνωρίσαμε από ταινίες και θεατρικά έργα, μέσα από τα οποία χάρισε -και χαρίζει- απλόχερα το γέλιο στους Έλληνες. Όμως, ελάχιστοι ξέρουν το άλλο πρόσωπο του Κώστα Βουτσά, του ανθρώπου με τις μεγάλες ευαισθησίες απέναντι στα παιδιά όλου του κόσμου. Ο δημοφιλής κωμικός βοηθά με κάθε τρόπο παιδάκια που έχουν ανάγκη, αλλά διακριτικά, καθώς ο ίδιος δεν θα ήθελε ποτέ τέτοιου είδους προβολή. Μια άγνωστη πτυχή του χαρακτήρα του Κώστα Βουτσά ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας. Μπορεί στην προσωπική του ζωή να έχει βιώσει τη χαρά της πατρότητας, όμως το χαμόγελο και η αγκαλιά ενός πιτσιρικά, ή μιας πιτσιρίκας είναι το μεγαλύτερο δώρο για τον κορυφαίο ηθοποιό. Όταν βρίσκει χρόνο, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να βρεθεί κοντά σε παιδιά με ανάγκες. Με ευχαρίστηση αφιερώνει τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες του στο να καλυτερεύσει τις συνθήκες ζωής ταλαιπωρημένων παιδιών, αλλά και για να βλέπει το χαμόγελο στα χείλη τους όσο πιο πολύ γίνεται, ενώ τρελαίνεται όταν τα βλέπει να υποφέρουν. Μα, πάνω απ’ όλα, ζητάει από όλους μας να τον μιμηθούμε γιατί ο σκοπός είναι ιερός.
Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισε το «Χαμόγελο του Παιδιού» ήταν η αιτία που έσπρωξε τον Κώστα Βουτσά να βγει δημοσίως και να μιλήσει για την ανάγκη στήριξης αυτού του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού.
Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό τον είχαμε δει να είναι ένας από τους ανθρώπους που έδωσαν το «παρών» στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου στην «Υγειά μας», που ήταν αφιερωμένη στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Τότε ο ηθοποιός έκανε έκκληση στον κόσμο, ζητώντας να βοηθήσει με κάθε τρόπο και μέσο ώστε να μπορέσει η οργάνωση να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αυτή στιγμή και να συνεχίζει να χαρίζει το χαμόγελο στα παιδιά που έχουν ανάγκη.
Όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί… Βλέπετε, ο ηθοποιός είναι ικανός να κάνει άνω-κάτω όλο τον κόσμο, αν πρόκειται με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει μια αθώα παιδική ψυχούλα. Ετσι, μέσα από τον ρόλο του στην αττική κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» και σε κάθε παράσταση κάνει έκκληση στο κοινό πάνω στη σκηνή να βοηθήσει όσοι μπορεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Σε κάθε σταθμό της περιοδείας με τη «Λυσιστράτη», προτού ακουστεί το τρίτο κουδούνι για να σηκωθεί η αυλαία, εκπροσωπώντας τους ηθοποιούς και τους συντελεστές του θιάσου, ζητάει από το κοινό να συνεχίσει να στηρίζει την οργάνωση ώστε να καταφέρει να επιβιώσει. Και πραγματικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακολουθούν το παράδειγμά του βάζοντας ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή. Βέβαια, όπως αναφέραμε, ο μεγάλος μας κωμικός δεν το κάνει για να προβάλλει τα φιλάνθρωπα αισθήματά του, αλλά για να προτρέψει τον κόσμο να ακολουθήσει τον δρόμο του.
«Προτού χτυπήσει το τρίτο κουδούνι, βγαίνω και λέω για “Tο Χαμόγελο του Παιδιού”. Αναφέρομαι στον αριθμό 1445, κάνοντας παράλληλα έκκληση φιλανθρωπίας γιατί κινδυνεύει να κλείσει και έχει χιλιάδες παιδιά ορφανά, άρρωστα, που είναι φτωχά. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι για να μην κλείσει και μείνουν τα παιδιά στον δρόμο», δηλώνει ο καταξιωμένος ηθοποιός.
Όμως, δεν είναι μόνο το «Χαμόγελο» μέσω του οποίου διοχετεύει την αγάπη του για τα παιδιά. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει: «Στο Χωριό SOS έχω μία ανάδοχο, τη Νεφέλη, που είναι έξι χρόνων, και στην Action Aid έχω γίνει ανάδοχος σε δύο παιδιά από το Πακιστάν. Δεν το λέω για επίδειξη, αλλά για να με μιμηθούν όσοι μπορούν. Πρέπει να ενισχύσουμε το “Χαμόγελο του Παιδιού” και κάνω αυτό που θα έκανε κάθε σωστός άνθρωπος. Θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα με ευαισθησίες σαν κι εμένα και σε αυτούς απευθύνομαι».
Πηγή: Espresso