Αρχική Συνεντεύξεις Ο Κώστας Κρομμύδας στο infokids.gr: "Θέλω να παροτρύνω τους μπαμπάδες ν’ ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους"

Ο Κώστας Κρομμύδας στο infokids.gr: "Θέλω να παροτρύνω τους μπαμπάδες ν’ ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους"

Είχατε φανταστεί τον εαυτό σας ως πατέρα, μέχρι τη στιγμή που η σύζυγός σας ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη; Ήταν κάτι που θέλατε, το περιμένατε ή κάτι απρόσμενο;

Είναι μια μίξη όλων αυτών. Ακόμη και τώρα δεν έχω πιστέψει ότι είμαι πατέρας, ότι έχω μια κόρη 4,5 ετών. Δεν ήταν κάτι που περίμενα, με την έννοια ότι δεν είχαμε πει πάμε 100% να κάνουμε ένα παιδί. Αλλά έγινε πολύ γρήγορα. Δεν με ξάφνιασε, σίγουρα ήθελα πολύ ένα παιδί. Η αποστολή του ανθρώπου όσο κι αν ακούγεται ψυχρό είναι η αναπαραγωγή. Όπως κάποιος σου δίνει ζωή, το λιγότερο  που μπορείς να κάνεις, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, η σωματική και η ψυχική κατάσταση, είναι να δώσεις ζωή. Αλλιώς δεν θα υπήρχαμε και εμείς.

Ήσασταν παρών στη γέννα της μικρής σας;

Από την πρώτη ημέρα της σύλληψης ήμουν παρών. Εντελώς.

Συμμετείχατε στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, και μετά τη γέννα, στη φροντίδα του μωρού;

Συμμετείχα αρκετά αλλά επειδή η γυναίκα μου έχει πολύ ωραία άποψη γι’ όλα αυτά ασχολήθηκε λίγο περισσότερο. Συμμετείχα πάρα πολύ στην ανατροφή της κόρης μου. Πάρα πολύ όμως. Γενικότερα έχω συμμετοχή σε όλα, με ρωτάει και η γυναίκα μου πριν κάνει πράγματα.

Ποια είναι η αγαπημένη στιγμή με την κόρη σας; Τι αγαπάτε να κάνετε;

Μας αρέσουν οι βόλτες με το αυτοκίνητο. Κάθεται πίσω και μου τραγουδάει, μου μιλάει, ρωτάει, ξέρετε αυτό που πιάνει όλα τα παιδιά και λένε λένε… Και οι μπαμπάδες παθαίνουν μ’ αυτό όπως και να’ χει.

Έχετε γράψει ένα βιβλίο. Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο τίτλο Μπαμπά Μεγάλωσέ με (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας); Δείχνει ενδεχομένως τη συνειδητοποιήση ενός πατέρα ότι πλέον ένα μικρό πλασματάκι έχει την ανάγκη του, τη φροντίδα του, την τρυφερότητά του ώστε να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, με ασφάλεια;

Ο συγκεκριμένος τίτλος βγήκε κυρίως από το λόγο ότι δεν έβρισκα βιβλία που να αφορούν τον μπαμπά. Εννοώ δεν έβρισκα βιβλία γραμμένα από μπαμπά. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχει η νοοτροπία οι μπαμπάδες να μην ασχολούνται πολύ με την ανατροφή των παιδιών. Και επειδή έβλεπα αυτή την έλλειψη που υπήρχε στην βιβλιογραφία και ότι πολλοί μπαμπάδες δεν ασχολούνταν, ακόμη και σε μένα έλεγαν πολλοί «χαλάς την πιάτσα», μπήκα στη διαδικασία με τρομερή έμπνευση να γράψω αυτό το βιβλίο. Με σκοπό να περάσω τις δικές μου εμπειρίες αλλά και να παροτρύνω τους μπαμπάδες ν’ ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους. Οι άνδρες το αμελούν, όμως το ουσιαστικό δέσιμο και την πραγματική αγάπη την έχεις μόνο όταν ασχολείσαι με την ανατροφή του παιδιού σου και είσαι κοντά του. Μόνο τότε αποκτάς αυτή τη μαγεία του απόλυτου δεσίματος. Τα δώρα και όλα αυτά δεν αναπληρώνουν με τίποτα τη φυσική παρουσία και ενασχόληση.

Σας έχει κάνει η κόρη σας κάποια ερώτηση που σας ξάφνιασε;

Κάθε μέρα με ξαφνιάζει διότι τα παιδιά σήμερα είναι σαν να έχουν γεννηθεί με βελτιωμένο το «λογισμικό» τους. Είναι πανέξυπνα και σε ξαφνιάζουν με τις ερωτήσεις τους, με τα πράγματα που κάνουν, είναι τρομερή η ευκολία που χειρίζονται τα ηλεκτρονικά μέσα, με τη χρήση του κινητού. Η κόρη μου βρίσκει παιχνίδια που εμείς ποτέ δεν θα τα βρίσκαμε και μάλιστα από πολύ νωρίς. Οι ερωτήσεις της είναι αφοπλιστικές και όταν με ρωτάει λεπτομέρειες για πράγματα «και γιατί αυτό, μπαμπά, και γιατί το άλλο;» προσπαθώ να της απαντώ όσο πιο ρεαλιστικά μπορώ και όχι να της πω μια βλακεία έτσι για να ξεφύγω. Προσπαθώ να της μαθαίνω και δύσκολες λέξεις . Για να πάμε βόλτα πρέπει π.χ. να μάθουμε μια δύσκολη λέξη. Έχει μάθει να λέει «μετεμψύχωση», «ωτορινολαρυγγολόγος», είναι σαν παιχνίδι και πραγματικά έχει πολλή πλάκα.

Σας έβλεπε στο Dancing with the Stars;

Βέβαια, μόνο που στην αρχή δεν της άρεσε πολύ ν’ αγκαλιάζω μια άλλη γυναίκα. Μου το είχε τονίσει “δεν μ’ αρέσει που σ’ αγκαλιάζει αυτή». Αλλά αργότερα που της εξήγησα τι σημαίνει αυτό το πράγμα που χορεύουμε ζευγάρια της άρεσε πάρα πολύ και προσπαθούσε να χορέψει τις χορογραφίες μου. Ξυπνούσε το πρωί και μου έδειχνε τι είχε μάθει από τις χορογραφίες μου και προσπαθούσε να χορέψει κι’ αυτή.

Αν και η κόρη σας είναι πολύ μικρή, έχει εκδηλώσει την επιθυμία να γίνει ηθοποιός, να μοιάσει στο μπαμπά της;

Όχι, της αρέσει να χορεύει, να είναι στο επίκεντρο, να κάνει αυτό που λέμε παραστάσεις , είναι ικανή να αφηγείται… και είναι απολύτως λογικό αυτό στο περιβάλλον που μεγαλώνει. Δεν την παροτρύνουμε ούτε την κατευθύνουμε προς εκεί. Αφήνουμε ελεύθερα τα πράγματα, ν’ αποφασίσει και να κάνει ό,τι θέλει στη ζωή της.

Πώς ήταν τα δικά σας παιδικά χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πάρα πολύ όμορφα και πάρα πολύ δύσκολα. Με την έννοια ότι δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή εποχή. Μεγάλωσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια, είμαστε 4 αδέλφια. Οι γονείς έπρεπε να δουλεύουν, δεν τους είχα πάρα πολύ στο σπίτι. Η μητέρα μου δούλευε για να μπορέσει να σπουδάσει ο αδελφός μου και να βοηθήσει και μένα. Το ίδιο και ο πατέρας μου. Νομίζω ότι ήμουν τυχερός και το κατάλαβα όλο αυτό, οπότε δεν είπα ποτέ «να, ξέρεις οι γονείς μου μ’ έχουν παραμελημένο».  Τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά όχι τόσο άγρια όσο είναι σήμερα. Ξεκίνησα να δουλεύω από πολύ νωρίς, τα Σαββατοκύριακα, τα καλοκαίρια, κάνοντας δουλίτσες, βγάζοντας χαρτζιλίκι. Ωραία όμως ήταν, οι αναμνήσεις είναι πολύ ευχάριστες.

Θυμάστε κάποια συμβουλή που σας έδωσαν οι γονείς σας και την έχετε τηρήσει έως σήμερα;

Οι γονείς που ήταν φτωχοί άνθρωποι. Αυτό που τους χαρακτήριζε ήταν να μην αδικήσουν και κοροϊδέψουν ποτέ κανέναν. Νομίζω αυτό μου το έχουν μεταδώσει πολύ έντονα. Όπως και την ανάγκη της αλληλοβοήθειας.

Η ηθοποιία πώς σας προέκυψε;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω ηθοποιός. Ακόμη κι όταν παίζαμε παραστάσεις στο σχολείο, όπως την 25η Μαρτίου, εγώ ήμουν ο πρώτος που έτρεχα. Έχω φωτογραφίες που είμαι 11 χρονών και παίζω στην σχολική παράσταση, κάνω έναν ήρωα. Και μετά το κριτήριο μου για να πάω στο λύκειο ουσιαστικά ήταν να ψάξω να βρω πού έχει θεατρική ομάδα. Μεγάλωσα στα Τρίκαλα και ήρθα 18 χρονών στην Αθήνα.

Ηθοποιός ή συγγραφέας; Τι νομίζετε ότι σας ταιριάζει περισσότερο;

Είμαι ηθοποιός, αυτή είναι η δουλειά μου. Το «συγγραφέας» προέκυψε ξαφνικά, δεν το περίμενα ούτε εγώ όλο αυτό. Η επιβεβαίωση έρχεται από το ότι η πρώτη έκδοση του βιβλίου μου έχει εξαντληθεί και έχει βγει η δεύτερη έκδοση. Πάντα ήθελα να γράφω και θέλω να το συνεχίσω. Άλλωστε πάντα έγραφα απλά ποτέ δεν τα είχα εκδώσει. Το βιβλίο έχει μεγάλη απήχηση στο συγκεκριμένο target group. Άρεσε πάρα πολύ. Όσοι το διάβασαν ανακάλυψαν πράγματα, θυμήθηκαν ή έμαθαν. Είναι πολύ απλά γραμμένο, δεν είναι δυσνόητο και μπορείς να καταλάβεις τα πάντα. Το έχουν διαβάσει ακόμη και μικρά παιδιά. Μέσα λοιπόν από αυτή τη διαδικασία μου ζητήθηκε να γράψω ένα μυθιστόρημα. Είχα κάτι στο μυαλό μου για μια αληθινή ιστορία που συνέβη στην Κατοχή και την οποία μου είχε εμπιστευτεί ο εγγονός του ανθρώπου που την βίωσε και είμαι ήδη στη μέση. Σταμάτησα λίγο λόγω του Dancing with the Stars διότι δεν προλάβαινα και τώρα έχω ξεκινήσει πάλι. Ουσιαστικά είναι δυο πολύ δυνατές ιστορίες αγάπης στο τότε και στο τώρα, αλλά έχει ενδιαφέρον και το πώς ενώνονται. Πραγματικά με έχει συνεπάρει. Αν όλα πάνε καλά πιστεύω μέχρι το Πάσχα θα είναι έτοιμο.

Να πούμε λίγα λόγια για το Dancing with the Stars, όπου συμμετείχατε φέτος και δυστυχώς αποχωρήσατε πρόσφατα. Γιατί δεχθήκατε να λάβετε μέρος καταρχάς; Τι σας ιντρίγκαρε;

Μου άρεσε πάντα ο χορός , πάρα πάρα πολύ. Ασχολιόμουν με το χορό συνεπώς δεν είχα λόγο να μην το κάνω. Αυτή η διαδικασία λοιπόν κατά την οποία ασχολήθηκα δυο μήνες εντατικά σαν να έκανα το πιο δυνατό σεμινάριο χορού, σαν να ήμουν στρατιώτης στο χορό, μόνο καλό μου έκανε. Είχα τεράστιο κέρδος απ’ αυτό. Τώρα σκέφτομαι να συνεχίσω να κάνω κάποια μαθήματα χορού, θα χορέψουμε και στον τελικό του Dancing. Γενικότερα είμαι πολύ ευχαριστημένος και δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

Στεναχωρηθήκατε για την αποχώρησή σας; Ήταν για το κοινό μεγάλη έκπληξη μα και απογοήτευση!

Στεναχωρήθηκα πολύ μα το ξεπέρασα πάρα πολύ γρήγορα γιατί όταν δέχτηκα να πάρω μέρος σ’ αυτό το παιχνίδι ήξερα τους κανόνες. Ήξερα ότι μπορεί και να φύγω στο πρώτο live. Δεν μου είχε πει κανένας ότι θα παραμείνω.

Ποιο χορό απολαύσατε περισσότερο από όσους παρουσιάσατε;

Το Paso Doble. To tango είναι μεγάλη μου αγάπη σαν χορός . Έχω χορέψει ένα πολύ ωραίο tango και σε μια ταινία της Μαλέα, στη «Διακριτική Γοητεία των Αρσενικών». Το Paso Doble είναι η νέα μου ανακάλυψη και μάλλον αυτό θα χορέψουμε και στον τελικό. Πάντως και τώρα αν μου έλεγαν «έλα και θα ξαναφύγεις πάλι νωρίς» θα το έκανα.

Τέλος, πόσο σύντομα θα σας ξαναφιλοξενήσουμε στο infokids.gr με αφορμή τον ερχομό του δεύτερου παιδιού σας;

Έτσι όπως είναι τα πράγματα και οι ζωές μας είναι λίγο δύσκολο. Πρέπει να είσαι υπεύθυνος για να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί. Θα θέλαμε να δώσουμε στο δεύτερο παιδί μας ό,τι δώσαμε και στο πρώτο και να μην αδικήσουμε κανένα. Είμαστε λίγο στο τρέξιμο με τις δουλειές στην παρούσα φάση. Θέλουμε πολύ να κάνουμε ένα δεύτερο παιδί αλλά πρέπει να το επιτρέψουν και οι συνθήκες. Υπεύθυνος γονιός είναι αυτός που τα βάζει κάτω με χαρτί και μολύβι και σκέφτεται τι μπορεί να κάνει .

 


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.