Αρχική Διάφορα Ο μήνας που γιορτάζουμε τα δικαιώματα του παιδιού!

Ο μήνας που γιορτάζουμε τα δικαιώματα του παιδιού!

Το αγαπημένο μας εργαστήρι, το Παιχνιδαγωγείο, με όλη την ευαισθησία που το διακρίνει πάνω σε θέματα που αφορούν το παιδί, μας έστειλε ένα κείμενο, θυμίζοντάς μας ότι αυτό το μήνα γιορτάζουμε τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ας διαβάσουμε:

"Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών; Τι υποχρεώσεις έχουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φορείς και οι οργανώσεις απέναντί τους;

Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1989 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί από 193 χώρες παγκοσμίως και διασφαλίζει το γεγονός πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα του παιδιού και βασίζονται στις αρχές της επιβίωσης, της ανάπτυξης, της προστασίας και της συμμετοχής.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν φορείς και οργανώσεις που έχουν ως βασικό σκοπό τους την εφαρμογή αυτή της Σύμβασης στην καθημερινότητα των παιδιών. Μέσα από τη γνώση των άρθρων και της έκθεσής τους στο ευρύ κοινό, επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να έχουν γνώμη που ακούγεται σε εθνικό επίπεδο. Με βάση το άρθρο 42, «Οι ενήλικες πρέπει να ξέρουν γι' αυτά τα δικαιώματα και να βοηθήσουν και σένα να τα μάθεις!»

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το Νοέμβριο, χαρίστε στα παιδιά σας αυτό το δικαίωμα! Κάντε πράξη το «δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξεκούραση» των παιδιών (άρθρο 31). Δώστε τους την ευκαιρία να τα ανακαλύψουν με «τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους» (άρθρο 5), με τη φυσική τους γλώσσα, το παιχνίδι.

«Έχεις δικαίωμα να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου»
Συνήγορος του Παιδιού
http://www.0-18.gr/gia-paidia/ta-dikaiomata-soy

Γραμμή Μαζί για το Παιδί: τηλεφωνήστε στο 11525 ή επισκεφθείτε το http://www.mazigiatopaidi.gr/main.php?l1=10

Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού:
http://ddp.org.gr/

Κατάλογος παιδικών βιβλίων σχετικών με το κάθε άρθρο της σύμβασης: www.diaforetikotita.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.