Ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολεί τις νέες μανούλες, με το που θα γεννήσουν είναι ο θηλασμός του μωρού τους. Κι ενώ ακούμε για το πόσο σημαντικό είναι το μητρικό γάλα για την ανάπτυξη του μωρού, κάποιες μανούλες δεν μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του θείου δώρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξασφαλίζουν μητρικό γάλα για όσο διάστημα είναι εφικτό και έπειτα συνεχίζουν με ό,τι θα τους προταθεί από τον ειδικό.
Εμείς σήμερα, με τη βοήθεια της παιδιάτρου Αρετής Θεοχαρούδη-Σιγανού θα δούμε τα οφέλη που έχει ο μητρικός θηλασμός για το παιδί και την ίδια τη μητέρα, με την ευχή όσο περισσότερες μανούλες να μπορέσουν να θηλάσουν τα μωρά τους.
Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους και του μικρού παιδιού, που εξασφαλίζει στο παιδί την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Περιέχει τα ιδανικά θρεπτικά συστατικά για το νεογέννητο παιδί, προστατεύει έναντι των οξέων λοιμώξεων, προστατεύει έναντι χρόνιων νοσημάτων, προάγει το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ της μητέρας και του παιδιού, καθυστερεί καινούρια εγκυμοσύνη και ας μην ξεχνάμε την οικονομία, που κατά κάποιο τρόπο προάγει μέσα στην οικογένεια.
Καθολικές Συστάσεις WHO/Unicef για το θηλασμό
1. Έναρξη του θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής
2. Αποκλειστικός θηλασμός, δηλαδή το βρέφος λαμβάνει μόνο το μητρικό γάλα, χωρίς πρόσθετες τροφές ή υγρά, ούτε νερό μέχρι τον έκτο μήνα της ζωής
3. Θηλασμός όσο συχνά θέλει το βρέφος, μέρα και νύχτα
4. Να μην χρησιμοποιούνται μπουκάλια και πιπίλες
5. Μετά τον έκτο μήνα συμπληρωματική τροφή, κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού και ασφαλώς παρασκευασμένη, για όσο διάστημα επιθυμεί η μητέρα
Αποδεκτοί λόγοι για χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος
Μητέρα
1. Μόνιμη Διακοπή: HIV λοίμωξη
2. Προσωρινή: Σοβαρή νόσος(π.χ. Σηψαιμία) HSV-1, φαρμακευτική αγωγή (ψυχοδραστικές ουσίες, ραδιενεργό ιώδιο, κυτταροτοξική ΧΜΘ)
3. Συνέχιση με πιθανό κίνδυνο για το βρέφος: Απόστημα μαστού, μαστίτιδα, TB, κατάχρηση ουσιών, HBV
Παιδί
1. Απόλυτη αντένδειξη για το μητρικό γάλα: Μεταβολικές νόσοι του νεογνού (γαλακτοζαιμία, maple syrup urine disease, φαινυλκετονουρία)
2. Απαραίτητη συμπληρωματική διατροφή: Βάρος νεογνού
Μέτρο αντισύλληψης: Είναι γεγονός ότι δεν χρειάζεται κανένα άλλο μέτρο αντισύλληψης:
1) Αν δεν υπάρχει περίοδος
2) Αν το παιδί είναι μικρότερο από έξι μηνών
3) Αν το παιδί θηλάζει αποκλειστικά
Τότε, το ποσοστό σύλληψης πέφτει στο 2%. Αν δεν υπάρχει ένας από τους παραπάνω παράγοντες χρειάζεται χρησιμοποίηση μεθόδου αντισύλληψης.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται, γιατι η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει:
Α) Έμετο, διάρροιες, υπερκινητικότητα στο νεογέννητο
Β) Μείωση της παραγωγής γάλακτος
C) Μπορεί να προδιαθέτει σε SIDS
Τα επίπεδα της νικοτίνης είναι 1.5-3 φορές υψηλότερα στο γάλα από αυτά στο πλάσμα της μητέρας και ο χρόνος ημίσειας ζωής 60 –90 λεπτά.
Φάρμακα συμβατά με τον θηλασμό είναι: Ακεταμινοφαίνη,τα περισσότερα αντιβιοτικά (Πενικιλίνες, ερυθρομικίνη, νιτροφουραντοίνη, κλινδαμικίνη κεφαλοσπορίνες, τριμεθοπρίμη, τετρακυκλίνες, αμινογλυκοσίδες ενώ αντενδείκνυνται η μετρονιδαζόλη, οι σουλφοναμίδες, οι κινολόνες), τα αντιεπιληπτικά (εκτός Primidone), τα περισσότερα αντισταμινικά, τα περισσότερα αντιυπερτασικά. Η καφεΐνη επιτρέπεται με προσοχή, τα αποσυμφορητικά (με προσοχή), η ιβουπροφένη, η Insulin, τα φάρμακα του θυρεοειδούς (όχι προπυλοθυουρακίλη).
Info
KIDS HEALTH & CARE
Dr. ΑΡΕΤΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΔΗ-ΣΙΓΑΝΟΥ, Παιδίατρος
www.kidshealthcare.gr